• Γραφείο Τύπου

Κράτος που δεν προνοεί για άτομα με αναπηρία, είναι ένα ανάπηρο κράτος


Αλγεινή εντύπωση προκαλούν τα δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για σύλληψη μητέρας τετραπληγικών μαθητών, εντός σχολικής μονάδας.


Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η μητέρα αναγκάστηκε να αναλάβει από μόνη της χρέη συνοδού για το παιδί της, αφού έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της που προηγήθηκαν, για να εγκριθεί συνοδός για το τετραπληγικό παιδί της.


Η σοβαρή αυτή υπόθεση φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης σχολικών συνοδών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο το Υπ. Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι θα έλυνε κατόπιν και επιστολής του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών προς τον ίδιο τον Υπουργό πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Δυστυχώς τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι δεν έγιναν οι δέουσες κινήσεις.


Το κράτος οφείλει να δει άμεσα την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα. Βασική πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι όπως το δημόσιο να χρηματοδοτεί το κάθε άτομο με αναπηρία και με αναπτυξιακές διαταραχές, στο 100% των αξιολογημένων αναγκών του.


Δηλαδή, το δικαιούχο άτομο, να μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από εγκεκριμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδιώτες και τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα διαχειρίζονται εγκεκριμένα από το δημόσιο προγράμματα. Αυτό θα δώσει το δικαίωμα της επιλογής στο δικαιούχο άτομο. Κράτος που δεν προνοεί για άτομα με αναπηρία, είναι ένα ανάπηρο κράτος.


Ρένα Γιαβάση

Πρόεδρος Συμμαχίας Γυναικών

27 views0 comments