• Γραφείο Τύπου

Κυρώσεις σε δύο διευθυντές της ΤΡΑΟ

Οι κυρώσεις κατά των δύο Τούρκων πολιτών που είναι όμως και στελέχη της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση(ΕΕ), στο πλαίσιο στοχευμένων μέτρων αντίδρασης κατά των έκνομων ενεργειών που διαπράττει η Άγκυρα, είναι άνευ ουσίας και ρίχνουν στάχτη στα μάτια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια χλιαρή αντίδραση που παραπέμπει σε αδυναμία ή απροθυμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας και πιθανό η στάση της ΕΕ αυτή να αποθρασύνει περισσότερο την Τουρκία.


Αν η ΕΕ επέβαλλε κυρώσεις σε μια λίστα με πολλά πρόσωπα που εμπλέκονται στις έκνομες αυτές ενέργειες, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις (π.χ. Ρωσία), ενδεχομένως η κίνηση αυτή να είχε μια συμβολική αξία.


Η αποθράσυνση και προκλητικότητα της Τουρκίας, που βλέπουμε από χθες βράδυ να έχει ενταθεί, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο σε μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη εξαιτίας της αντίστασης που αντιμετωπίζουν από τις δυνάμεις του Άσαντ στη Συρία ως μέτρο πίεσης, θα καμφθεί μόνο αν οι κινήσεις που θα γίνουν από πλευράς της ΕΕ θα επηρεάσουν την οικονομία της. Ο Ερντογάν δεν αντιλαμβάνεται άλλη γλώσσα και αυτό το έχει αποδείξει.


Η Συμμαχία Πολιτών καλεί την Κυβέρνηση, με την ευκαιρία της επιβολής αυτών των κυρώσεων, να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας άρχισαν να αντιλαμβάνονται τι εστί Τουρκία. Αυτό μεταφράζεται στην άσκηση διεκδικητικών διπλωματικών πιέσεων προς την κατεύθυνση των κυρώσεων εκείνων που θα επιφέρουν επιθυμητό κόστος στην Τουρκία. Οι πιέσεις αυτές πρέπει να ασκηθούν προς τις χώρες εκείνες που έχουν ιδιαίτερη επιρροή στην Άγκυρα, όπως για παράδειγμα τη Γερμανία και τη Ρωσία.


4 views0 comments