Κυπριακό - Τριμερής

Θα ευχόμουν σήμερα η τουρκική πλευρά να επιδείξει πνεύμα συναίνεσης και καλής θέλησης για να  προχωρήσει η διαδικασία σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Όμως πέραν από την ευχή, ρεαλιστικά μιλώντας και εκτιμώντας τα δεδομένα ως έχουν σήμερα, θεωρώ ότι δεν επιτρέπεται να είμαστε αισιόδοξοι.


Η Άγκυρα είναι ξεκάθαρη ως προς τις προθέσεις της. Δεν συζητά συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντανά. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πολλές φορές το  τελευταίο διάστημα ξεκαθάρισε ότι εκείνο που ενδιαφέρει την Τουρκία είναι σε κάποια φάση, όχι στην παρούσα, μέσα από μια άτυπη πενταμερή Διάσκεψη, να συζητήσει διαφορετικά μοντέλα λύσης του Κυπριακού. Την ώρα που θα γίνεται το δείπνο, η Τουρκία θα βρίσκεται με τα πλοία της στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζοντας τις προκλήσεις και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό είναι και ένα μήνυμα από πλευράς της Άγκυρας. Αν ήθελε να υποβοηθήσει η Τουρκία στο να επαναρχίσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων τουλάχιστον θα απείχε από αυτές τις προκλητικές παράνομες ενέργειες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.


Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα δεν προσδοκώ ότι θα υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη που θα είχε πραγματική προοπτική να οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΛΛΗΚΑΣ

Πρόεδρος Συμμαχίας Πολιτών

4 views0 comments
Συμμαχία Πολιτών

Λεωφ. Λεμεσού 67

Αγλαντζιά, Λευκωσία

Κύπρος

Τ. (357) 22 282 000

Φ. (357) 22 282 200

info@symmaxiapoliton.org

  • Συμμαχία Πολιτών
  • Συμμαχία Πολιτών
  • Συμμαχία Πολιτών

Copyright © 2020 - Συμμαχία Πολιτών. All rights reserved.  Πολιτική Απορρήτου και Όροι Χρήσης