Κυπριακό - ΣυνομιλίεςΚυπριακό

‘Όλα τα κόμματα οφείλουν να σταματήσουν πάραυτα τις εμπρηστικές και διχαστικές δηλώσεις. Το οφείλουμε στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα. Το οφείλουμε στο λαό μας που αγωνιά για το μέλλον του και ζητά από τους πολιτικούς ενότητα και υπευθυνότητα.

Παραμονές της επανέναρξης συνομιλίων ο κ. Ακιντζί θέτει επιπλέον κόκκινες γραμμές που είναι η συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση. Ταυτόχρονα ο κ. Ακιντζί εισηγείται όπως αλλάξει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και τα Ηνωμένα Έθνη καταθέσουν γεφυρωτικές προτάσεις. Ακόμη και αν δεν πρόκειται για συγκεκαλυμένη επιδιαιτησία, η διαδικασία αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Με δεδομένη τη στάση του κ. Άιντα ο οποίος τόσο στην Ε.Ε όσο και στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα, αναζητεί τρόπους για να ικανοποιηθούν οι ακραίες τουρκικές απαιτήσεις, η κατάθεση γεφυρωτικών προτάσεων από τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, θα βάλει την ελληνοκυπριακή πλευρά στη γωνία.

Ακόμα και στην περίπτωση που o κ. Άιντα θα κινηθεί στη λογική της μέσης γραμμής, μεταξύ των υποχωρητικών θέσεων του κ. Αναστασιάδη και των ακραίων απαιτήσεων του κ. Ακιντζί η μέση γραμμή θα είναι στο απαράδεκτο.

Με βάση αυτές τις πραγματικότητές ο κ. Αναστασιάδης αντί να απορρίπτει τις προτάσεις της τουρκικής πλευράς, θα αναγκαστεί ενδεχόμενα να απορρίπτει τις προτάσεις του εκπροσώπου των Η.Ε.

Αντί να βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση με τις ακραίες θέσεις της τουρκικής πλευράς θα βρεθούμε σε αντιπαράθεση με τις «γεφυρωτικές προτάσεις των Η.Ε». Στην περίπτωση νέου αδιεξόδου η επίρριψη ευθυνών αναπόφευκτά θα βαραίνει την ελληνική πλευρά με πιστοποιητικό του εκπροσώπου του Γ.Γ του ΟΗΕ.

Τέλος, για άλλη μια φορά, ως Συμμαχία Πολιτών καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο. Δυστυχώς ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πρώτος που ευθύνεται για την έλλειψη ενότητάς. Μετά τα όσα ακολούθησαν τη Γενεύη αλλά και τη διάσταση που λαμβάνει στο εσωτερικό το θέμα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος, είναι τουλάχιστον επιβεβλημένο να συγκληθεί Εθνικό για πραγματική συζήτηση που θα οδηγήσει σε αποτροπή των τουρκικών σχεδιασμών αλλά και την επίτευξη έστω και τώρα της ενότητας.

Ταυτόχρονα, όλα τα κόμματα οφείλουν να σταματήσουν πάραυτα τις εμπρηστικές και διχαστικές δηλώσεις. Το οφείλουμε στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα. Το οφείλουμε στο λαό μας που αγωνιά για το μέλλον του και ζητά από τους πολιτικούς ενότητα και υπευθυνότητα.

#ΣυμμαχίαΠολιτών #Κυπριακό #Συνομιλίες

2 views0 comments