• Γραφείο Τύπου

Κάλεσμα Συμμαχίας Πολιτών για δημιουργία συνδικαλιστικής δομής για καλλιτέχνες


Δήλωση Αντιπροέδρου Συμμαχίας Πολιτών Ντίνου Χριστοδουλίδη


Η οικονομική κρίση εξαιτίας της πανδημίας κατέδειξε - εκτός των άλλων - και αδυναμίες σε επαγγελματικούς τομείς με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας να αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης. Αναφερόμαστε στην κοινωνία των καλλιτεχνών του τόπου μας, όπου η απουσία σωστής και οργανωμένης συνδικαλιστικής δομής είχε ως αποτέλεσμα οι καλλιτέχνες να μείνουν εκτεθειμένοι και να αναγκαστούν να περιμένουν κρατική βοήθειά πείνας για να ζήσουν.


Ως Συμμαχία Πολιτών προτείνουμε στον καλλιτεχνικό κόσμο τη δημιουργία Ομοσπονδίας οργανώσεων καλλιτεχνών που θα αποτελείται από το σύνολο των οργανωμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των τομέων της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου.


Στους τομείς όπου υπάρχουν υφιστάμενες οργανώσεις προτείνουμε την επαναδραστηριοποίηση τους, αφού σε πολλές περιπτώσεις υπολειτουργούν. Εναλλακτικά προτείνουμε την ουσιαστική επανίδρυση τους, έτσι ώστε να μπορούν να επιτελούν τον σκοπό της ύπαρξής τους. Νοείται ότι εκεί που δεν υπάρχουν προτείνουμε την δημιουργία τους.

Για κάθε τομέα της καλλιτεχνικής ζωής θα πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη επαγγελματική οργάνωση, ούτως ώστε τα συμφέροντα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό πεδίο να εκπροσωπούνται στην ομοσπονδία.


Έχει διαφανεί ότι η απουσία ενιαίας φωνής κατά την διάρκεια της πανδημίας στέρησε από τους καλλιτέχνες της Κύπρου την δυναμική διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.


Καλούμε τους ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, τραγουδιστές, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, σεναριογράφους, ηχολήπτες, φωτιστές, χορευτές, χορογράφους και γενικά όλους αυτούς που η κατάρτιση, οι γνώσεις και το επάγγελμα τους έχει άμεση σχέση με την δημιουργία, οργάνωση και εκτέλεση καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, όπως προχωρήσουν στην δημιουργία ενός συνδικαλιστικού καλλιτεχνικού φορέα που θα υπερασπίζεται τα δίκαια των ανθρώπων του πολιτισμού.


Ως Συμμαχία Πολιτών είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την προσπάθεια τους, τόσο στην Βουλή, όσο και στην κοινωνία.


302 views0 comments