Η Τουρκία ενδιαφέρεται για τον διαμερισμό του Φ.Α. και όχι για λύση

Η παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι στην κατεχόμενη Κύπρο και τα όσα λέχθηκαν στις συναντήσεις του με τους λεγόμενους αξιωματούχους του ψευδοκράτους και την Τουρκοκυπριακή ηγεσία καταδεικνύουν πως η μοναδική έγνοια της Τουρκίας είναι ο διαμερισμός του Φυσικού Αερίου και όχι η λύση του Κυπριακού.


Η αναφορά του πως η τουρκική πλευρά θα επιζητεί τον "δίκαιο" διαμοιρασμό των φυσικών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, επαναφέροντας την πρόταση για κοινή επιτροπή διαχείρισης του φυσικού αερίου (ΦΑ) πριν την λύση του Κυπριακού, επιβεβαιώνουν πως η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την λύση του Κυπριακού αλλά για το πώς θα εξασφαλίσει όφελος από το ενεργειακό μας πρόγραμμα.


Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος συνέχισε με απειλές πως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές δραστηριότητες και ότι το Γιαβούζ και το Φατίχ θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο.


Αυτό που πρέπει η δική μας πλευρά να διαφυλάξει είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η μη διασύνδεση του με τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.


Είναι το μοναδικό ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο της πλευράς μας και θα πρέπει να στείλουμε με κάθε τρόπο το μήνυμα στην άλλη πλευρά πως μόνο εάν συνεργαστεί για να έχουμε μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα μπορούν οι Τουρκοκύπριοι μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία να απολαμβάνουν ισότιμα όλα τα οφέλη που θα έχουν όλοι οι νόμιμοι πολίτες από το ΦΑ.

2 views0 comments