Η Συμμαχία Πολιτών τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καθιερώθηκε μ' απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 4 Δεκεμβρίου του 2000 και εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001. Είναι η η ώρα για να εργαστούμε για την ειρήνη και την ασφάλεια κάτι που θα θέσει τέρμα στις προσφυγικές ροές.

Η Συμμαχία Πολιτών σέβεται και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Την Παγκόσμια Ημέρα γι’ αυτούς που ξεριζώθηκαν και ξεριζώνονται καθημερινά διά της βίας απ' τον τόπο τους. Ας μην ξεχνάμε ότι την προσφυγιά τη βιώνουμε καθημερινά εδώ και 46 χρόνια, που βρισκόμαστε μακριά από τους τουρκοκρατούμενους μας τόπους.

Στη σημερινή εποχή εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίζονται απ’ τα σπίτια τους, ως αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων. Παράλληλα, η Άγκυρα κρατά δέσμιους εκατομμύρια ανθρώπους που ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο, απειλώντας και εμπαίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θ’ ανοίξει τις πύλες για τους πρόσφυγες.

Τα κράτη – μέλη δίνουν αγώνα για να συγκρατήσουν τις προσφυγικές ροές στα όρια των δυνατοτήτων τους. Κύπρος και Ελλάδα ήδη δέχθηκαν μεγαλύτερους αριθμούς από τις αντοχές τους. Τα μέτρα μεταναστευτικής πολιτικής αποτελούν πλέον ύψιστη προτεραιότητα για τις Κυβερνήσεις των Κρατών.

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι όταν μιλούμε για προσφυγικό πρόβλημα, εννοούμε εκατομμύρια ανθρώπους που εκτοπίζονται. Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να διέπεται από απόλυτο σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο του κάθε πρόσφυγα. Ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική, χωρίς φαινόμενα ρατσισμού ή ξενοφοβίας, είτε από το Κράτος είτε από την κοινωνία.

Η ανθρωπότητα πρέπει να εργαστεί για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια κάτι που θα θέσει τέρμα στις προσφυγικές ροές.

32 views0 comments