Η Συμμαχία Πολιτών για τον ρόλο της ΕΕ στην πενταμερή Διάσκεψη

Με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη, η μία αρνητική εξέλιξη διαδέχεται την άλλη. Χθες βράδυ ξεκαθάρισε και ο ρόλος της ΕΕ, η οποία θα παραμείνει τελικά εκτός Διάσκεψης και θα περιοριστεί σε διμερείς συναντήσεις.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει έντονη απογοήτευση για τον επιφανειακό ρόλο που θα έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Γενεύη. Όπως ανακοινώθηκε, στη Γενεύη θα βρίσκεται μεν αντιπρόσωπος της ΕΕ, ο οποίος όμως θα περιοριστεί σε διμερείς επαφές, χωρίς να έχει ενεργό εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.


Ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, υπέκυψε στις πιέσεις της Τουρκίας. Ο κ. Γκουτέρες για να μην στεναχωρήσει και δυσαρεστήσει την Άγκυρα, υπέκυψε στους εκβιασμούς της και ικανοποίησε την επιθυμία Τουρκίας και Βρετανίας για ν’ απουσιάζει η ΕΕ απ’ την Γενεύη.


Παράλληλα και η ίδια η ΕΕ «λύγισε» μπροστά στους τουρκικούς εκβιασμούς και αφήνει ουσιαστικά ανυπεράσπιστο ένα κράτος – μέλος της, απέναντι στις τουρκο – βρετανικές παγίδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδείχθηκε ακόμα μία φορά ανίκανη και χωρίς βούληση για να υπερασπιστεί τα μέλη και τα συμφέροντά της.


Το σκηνικό που στήνεται προμηνύει κακά μαντάτα και δυσάρεστες εξελίξεις για τη δική μας πλευρά. Η ανοχή του ίδιου του ΓΓ ΟΗΕ αλλά και η ατολμία της ΕΕ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, οδηγούν την ΚΔ σε επικίνδυνους ατραπούς. Μ’ αυτό το σκηνικό στην πενταμερή, Κύπρος και Ελλάδα θα βρεθούν μόνες απέναντι στην Τουρκία και τη Βρετανία καθώς και με τον ΟΗΕ σε ποντιοπιλατικό ρόλο.