Η Συμμαχία Πολιτών για τον Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών

Εσφαλμένα παρουσιάζεται από μερίδα των ΜΜΕ, ότι ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ψήφισε υπέρ του Κώδικα Δεοντολογίας Βουλευτών, που θεσπίστηκε χθες απ’ την Ολομέλεια των Αντιπροσώπων. Ο Γιώργος Λιλλήκας τήρησε αποχή απ’ τη διαδικασία ξεκαθαρίζοντας μάλιστα τους λόγους που τον ώθησαν για να κρατήσει αυτή τη στάση.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, μπορεί μεν ο Κώδικας Δεοντολογίας και ειδικότερα το «Name And Shame» να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο δεν είναι αρκετό.


«Θετικό βήμα αλλά ανεπαρκές», τόνισε χαρακτηριστικά ο κύριος Λιλλήκας, για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι «δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι, ανάμεσά τους και βουλευτές, που είναι πρόθυμοι να ντροπιαστούν, εάν αποκομίσουν σημαντικά οικονομικά κέρδη για ίδιον όφελος. Αφού η Βουλή επιχειρεί να αυτορυθμίσει τις ενέργειες των βουλευτών, άρα οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις και οι όποιες κυρώσεις, πρέπει να είναι ακόμα πιο αυστηρές». Αντ’ αυτού οι κυρώσεις για σοβαρή παραβίαση του Κώδικα εκ μέρους βουλευτή, εξαντλούνται σ’ απολογία και στο «Νame Αnd Shame», που δεν είναι αρκετό.


Για αυτό τον λόγο, ο Γιώργος Λιλλήκας κατέθεσε τρεις τροπολογίες οι οποίες και καταψηφίστηκαν, μη αφήνοντας άλλη επιλογή πέραν της τήρησης αποχής κατά τη διαδικασία της ψήφισης του Κώδικα Δεοντολογίας. Οι τροπολογίες είχαν ως στόχο να γίνουν ακόμα πιο αυστηρές οι πρόνοιες του Κώδικα έναντι των Βουλευτών, ούτως ώστε να πειστεί η κοινωνία μας ότι όντως υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της Βουλής για πρόοδο.


Με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Γιώργος Λιλλήκας, προβλέπονταν ακόμα πιο αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που κάποιος Βουλευτής παραβιάσει τον Κώδικα Δεοντολογίας ή αποκρύψει ότι έχει προσωπικό συμφέρον σε συγκεκριμένα θέματα. Δεν αρκούν οι κυρώσεις που εντάσσονται αυτή τη στιγμή στον Κώδικα, θα έπρεπε να περιλαμβάνεται και η αποκοπή αντιμισθίας - ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος - ενώ σε περίπτωση ποινικού αδικήματος θα έπρεπε να προβλεπόταν και η ποινή φυλάκισης. Αντ’ αυτού η Βουλή ικανοποιήθηκε με το ανεπαρκές «Name And Shame».