Η Συμμαχία Πολιτών για την κατεδάφιση διατηρητέων


Δήλωση του Αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και υποψηφίου Βουλευτή με το ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ - Κοινωνική Συμμαχία, στην επαρχία Λευκωσίας, Αχιλλέα Μαλαχουρίδη.

Η Συμμαχία Πολιτών από την πρώτη στιγμή που η κατεδάφιση των διατηρητέων στην εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας είδε το φως της δημοσιότητας, τοποθετήθηκε δημόσια κακίζοντας την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου, ενώ παράλληλα αναλάβαμε σειρά δράσεων για ν’ αποδοθούν ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν.

Η περίεργη σιωπή που τηρούν οι αρμόδιοι φορείς, η επιστολογραφία και οι «χαλαρές» προσεγγίσεις, μας αναγκάζουν να επανέλθουμε εκ νέου επί του θέματος. Αν και δεν είχαμε τέτοιο σκοπό, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε καθώς φαίνεται ότι κάποιοι επέλεξαν το δρόμο της παραπλάνησης των πολιτών. Δεν αποδεχόμαστε να υποτιμούν την νοημοσύνη μας αλλά ούτε και να υπάρχουν προνομιούχοι έναντι της νομοθεσίας, γι’ αυτό και εξηγούμε:


1. Δεν πρέπει να εξετάζεται τ’ όλο θέμα, με βάση την υποτιθέμενη πρόθεση της Αρχιεπισκοπής για ανοικοδόμηση των διατηρητέων, γιατί αυτό έτσι κι αλλιώς ήταν υποχρέωση της με βάση τους όρους αδειοδότησης από την αρμόδια πολεοδομική αρχή. Συνεπώς, δεν μπορεί ν’ αναφερόμαστε σε καλή διάθεση των ιδιοκτητών, αλλά επισημαίνουμε ότι ήταν υποχρέωση τους.


2. Δεν αποδεχόμαστε επίσης τους γελοίους ισχυρισμούς ότι οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο έγιναν για να απομακρυνθούν τα τμήματα που κατέρρευσαν λόγω των καιρικών φαινομένων. Γνωρίζουμε ότι δεν γίνεται η συγκεκριμένη δουλειά με καδενοφόρο εκσκαφέα και δη σε διατηρητέα οικοδομή, για να απομακρυνθεί δήθεν μέρος της στέγης που είχε καταρρεύσει . Μόνο και μόνο από τα μηχανήματα και τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και την άμεση κατεδάφιση χωρίς δεύτερες σκέψεις και μελέτες, αποκαλύπτεται και η πρόθεση.


3. Όφειλαν και είναι ρητή υποχρέωση των μελετητών και του εργολάβου, όταν στο εργοτάξιο υπάρχει διατηρητέα οικοδομή, να διασφαλίσουν πρώτα τη διατηρητέα οικοδομή και μετά να προχωρήσουν με τις υπόλοιπες εργασίες, για να μην προκαλέσουν ζημιά στο διατηρητέο. Φυσικά αυτό επιτάσσουν οι κανονισμοί, αν έχεις την πρόθεση να προστατεύσεις το διατηρητέο. Αν οι προθέσεις είναι διαφορετικές, όπως έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τότε τίθενται άλλες προτεραιότητες με στόχο να προκληθεί περεταίρω ζημία και τελικά με πρόφαση την μη επιδιόρθωση, να κατεδαφιστεί.


Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο κατά την εκτίμησή μας ότι, φέρουν ευθύνες έναντι του νόμου και τον όρων αδειοδότησης τους τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και οι μελετητές του έργου, δηλαδή Αρχιτέκτονες – Μηχανικοί καθώς και οι εργολάβοι. Πρώτα πρέπει να εξεταστεί από την αρμόδια αρχή η οποία αδειοδότησε την ανάπτυξη αυτή και εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάστηκαν οι όροι και η νομοθεσία, τότε να απονέμει ευθύνες όπως ορίζει η νομοθεσία και σε δεύτερο στάδιο θα πρέπει να υποδείξει τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη για την επαναφορά και ανακατασκευή των διατηρητέων οικοδομών στη προτεραία τους κατάσταση. Με λύπη παρατηρούμε ότι η αρμόδια αρχή, που είναι ο Δήμος Λευκωσίας, δεν υποχρέωσε τον ιδιοκτήτη καθώς και τον εργολάβο πριν αρχίσουν τις εργασίες να λάβουν μέτρα για την προστασία των διατηρητέων οικοδομών ή κατά τη διάρκεια των εργασιών δεν επισήμανε στους ιδιοκτήτες ότι δεν προέβηκαν σε μέτρα προστασίας των διατηρητέων οικοδομών.


Οφείλουμε να πούμε ότι μόνο το ΕΤΕΚ τοποθέτησε το θέμα στη σωστή του διάσταση.


Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να πέσει κι αυτή η υπόθεση στα «μαλακά», ούτε θα επιτρέψουμε κουκούλωμα της. Θα επανέλθουμε όσες φορές χρειαστεί και θα πράξουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να υπάρξει απόδοση δικαιοσύνης. Δεν είναι δυνατό να ζητούμε από τους πολίτες σεβασμό στους Νόμους, και εν τέλει να τους καταπατούν οι ίδιοι οι άρχοντες αυτού του τόπου. Το ποτήρι της ανομίας και της ατιμωρησίας έχει ξεχειλίσει προ πολλού και έχουμε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δείξουμε ότι αλλάζουμε ως κράτος γραμμή πλεύσης.