Η Συμμαχία Πολιτών για την ελευθερία του Τύπου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου θεσπίστηκε το 1993 από την Παγκόσμια Ένωση Εφημερίδων και αποτελεί μια έκκληση για ελεύθερα και ανεξάρτητα ΜΜΕ. Καθιερώθηκε να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου.

Η Συμμαχία Πολιτών σέβεται και τιμά την παγκόσμια ημέρα ελευθεροτυπίας, η οποία σκοπό έχει να υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη για ανεξαρτησία και ελευθερία που πρέπει να διέπουν τον Τύπο, κατά τον έλεγχο των εξουσιών στον οποίο προβαίνει.


Στην εποχή που διανύουμε, όπου πολλά καθορίζονται και ελέγχονται από το χρήμα, δυστυχώς και η ελευθερία του Τύπου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Σε πολλές περιπτώσεις ανά το παγκόσμιο είδαμε τα ΜΜΕ να συσσωρεύονται κάτω από το ίδιο κεφάλαιο, λειτουργώντας ουσιαστικά ως μονοπώλια και αδυνατώντας να φέρουν εις πέρας την ιερή τους αποστολή.


Παράλληλα, εν έτει 2021 γινόμαστε ακόμα μάρτυρες ψυχρών δολοφονιών δημοσιογράφων, όπως την πρόσφατη δολοφονία στην Ελλάδα του εξαίρετου ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ. Ένας δημοσιογράφος που ασχολήθηκε με δεκάδες σοβαρές υποθέσεις και αποκάλυψε σωρεία σκανδάλων, πλήρωσε το λειτούργημα που υπηρετούσε με την ίδια του τη ζωή.


Καταλήγοντας, κακίζουμε άλλη μία μάστιγα της εποχής η οποία βάζει συνεχώς τρικλοποδιές στο λειτούργημα της δημοσιογραφίας, και δεν είναι άλλη από τα γνωστά σε όλους μας πλέον «fake news». Η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας, έφερε αναπόφευκτα και τη μεγάλη διάδοση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, όπου κυρίως εδράζεται η ενορχηστρωμένη και σκόπιμη πολλές φορές παραπληροφόρηση. Δυστυχώς, στην εποχή της πανδημίας η παραπληροφόρηση και τα fake news έφτασαν στο απόγειό τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές η σωστή ενημέρωση των πολιτών από τους δημοσιογράφους, να καθίσταται αδύνατη.


Η Συμμαχία Πολιτών σέβεται, χαιρετίζει και εκφράζει την εκτίμησή της προς όλο τον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου.