Η Συμμαχία Πολιτών για την αποφυγή διπλής φορολογίας Κύπρου – Ρωσίας

Αναμφίβολα οι εξελίξεις επί του θέματος της σύμβασης για την αποφυγή διπλής φορολογίας με τη Ρωσία, είναι αρνητικές. Απ’ την άλλη ήταν εξέλιξη που θα έπρεπε να την περιμένουμε.

Ιδιαίτερα αρνητικές αλλά και αναμενόμενες οι εξελίξεις αναφορικά με τη συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με τη Ρωσία. Αναμενόμενες εξελίξεις για τους εξής λόγους:


Α) Η Ρωσία κάνει προσπάθεια επαναπατρισμού εταιρειών και κεφαλαίων. Ταυτόχρονα όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγα χρόνια, σκοπεύει να μετατρέψει την Κριμαία σ’ επιχειρηματικό κέντρο παροχής υπηρεσιών της Ρωσίας που θα λειτουργεί όπως η Κύπρος, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο.


Β) Μετά από αμερικανικές πιέσεις, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου εξώθησε τις εμπορικές τράπεζες να κλείσουν ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, δυσκολεύοντας αφάνταστα Ρώσους επενδυτές ή ρωσικές επιχειρήσεις που έδρευαν ή ήταν εγγεγραμμένες στην Κύπρο, σ’ ότι αφορά τη διεκπεραίωση τραπεζικών συναλλαγών. Πριν λίγους μήνες μάλιστα, είχαμε δημόσια δήλωση του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος στηλίτευσε αυτό το γεγονός. Επίσης, το κούρεμα καταθέσεων στόχευσε κατά κύριο λόγο τους Ρώσους που δραστηριοποιούντο στην Κύπρο. Όπως επίσης και ο τρόπος που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση στην Τράπεζα Κύπρου, και πάλι με πολιτικές παρεμβάσεις, απέβηκε σε βάρος του αντιπροέδρου τότε του ΔΣ της Τράπεζας που ήταν και ο μεγαλομέτοχος, ο οποίος ήταν Ρώσος.


Τα πιο πάνω έστειλαν σαφή μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι δηλαδή κάνουμε ξεκάθαρη στροφή προς την Αμερική, εγκαταλείποντας ρωσικά συμφέροντα. Το δυστύχημα είναι ότι ήδη διώξαμε και θα διώξουμε ρωσικά κεφάλαια απ' την Κύπρο αλλά δεν αναπληρώνονται από αμερικανικά κεφάλαια ή επενδύσεις και αυτό ήταν κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση όφειλε να προτάξει απέναντι στις αμερικάνικες πιέσεις. Ωστόσο, η Αμερική έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία να περιορίσει τη ρωσική και κινεζική παρουσία στην ανατολική μεσόγειο και θα επεκτείνει αυτή την προσπάθειά της και σ’ άλλες περιοχές του πλανήτη.


Οφείλουμε να πετύχουμε ένα συμβιβασμό με τη Ρωσία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, διαφορετικά θα χάσουμε όλα τα ρωσικά κεφάλαια από την Κύπρο. Θα πληρώσουμε το τίμημα για την πολιτική των τελευταίων χρόνων που ακολούθησε η Κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική της Κυβέρνησης των τελευταίων χρόνων δεν συζητήθηκε ποτέ σε εσωτερικό επίπεδο, ούτε ζητήθηκε ποτέ η άποψη των πολιτικών δυνάμεων.


Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μπαίνει σε αντιπαραθέσεις με μεγάλες δυνάμεις. Εδώ χρειάζεται δεξιοτεχνία, με πολυεπίπεδη στρατηγική να κρατούμε την απαραίτητη ισορροπία.


Το ν’ αλλάξουμε νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης – το οποίο έπρεπε να σχεδιαστεί εδώ και χρόνια – δεν είναι εύκολη υπόθεση, πρόκειται για μακροχρόνιο στόχο. Έπρεπε να το είχαμε πράξει ήδη, όμως εξακολουθούμε να στηριζόμαστε σε τουρισμό και χρηματοπιστωτικό τομέα


Σ’ εθνικό επίπεδο, η Ρωσία στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ΚΔ. Φαίνεται ότι οι στενοί δεσμοί που έχουν αναπτύξει Ρωσία – Τουρκία, δεν έχουν επηρεάσει – τουλάχιστον προς το παρόν – τις θέσεις της Ρωσίας, αναφορικά με το Κυπριακό και τη λύση του.

61 views0 comments