Η Συμμαχία Πολιτών για τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ

Κοινή διαπίστωση κατά τη σημερινή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), που συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης, ήταν ότι με τη συμπεριφορά της η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν ενδιαφέρεται για αξιοποίηση του παραθύρου ευκαιρίας που δόθηκε από την ΕΕ, εφόσον επιλέγει την κλιμάκωση των ενεργειών της, σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει έντονη ανησυχία αφού πολύ φοβόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραμείνει ακόμα μία φορά στις διαπιστώσεις και στα ευχολόγια, ενθαρρύνοντας ξανά την Τουρκία για να γίνει ακόμα πιο επιθετική.


Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι αποδεδειγμένα καμία λεκτική καταδίκη δεν μπορεί να τιθασεύσει τον Ερντογάν. Αντιθέτως, η Άγκυρα ερμηνεύει τις εν λόγω καταδίκες ως αδυναμία γι’ αυτό και γίνεται μέρα με τη μέρα πιο προκλητική, απειλητική και επιθετική.

Υποδεικνύουμε και πάλι ότι ότι ο μόνος δρόμος για ν’ αντιμετωπιστεί η επιθετική Τουρκία, είναι η λήψη απόφασης από ΕΕ με συγκεκριμένες σκληρές οικονομικές κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας.


Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολιστεί και η Κυβέρνηση. Αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά εργαλεία που μας παρέχονται, ν’ αξιώσουμε κυρώσεις επί της Τουρκίας, οι οποίες θα τις προκαλέσουν ουσιαστικό κόστος.