Η Συμμαχία Πολιτών για τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου

Ήταν 3 του Μάρτη του 1957 όταν ο «Σταυραετός του Μαχαιρά» άφηνε ιερή παρακαταθήκη στον κυπριακό Ελληνισμό, με την ηρωική θυσία του στα βουνά του Μαχαιρά, αφού αρνήθηκε να παραδοθεί στον πολυπληθή στρατό των Βρετανών και αφού προηγήθηκε η προδοσία του.

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν φοβήθηκε, δεν υπέκυψε, δεν γονάτισε απέναντι στο Βρετανό αποικιοκράτη. Αντιθέτως ύψωσε ψηλά τα λάβαρα και σαν ένας νέος Λεωνίδας, έστειλε το ηχηρό μήνυμα: «Μολών Λαβέ». Παρέμεινε μέσα στο κρησφύγετο του όπου έδωσε πολύωρη και σκληρή μάχη. Οι εχθροί, μη έχοντας άλλη επιλογή, αποφασίζουν να περιλούσουν το κρησφύγετο με βενζίνη και το παραδίδουν στις φλόγες... Ο Γρηγόρης περνά για πάντα στο πάνθεον των ηρώων με τα μηνύματα της θυσίας του να παραμένουν διαχρονικά μέχρι και σήμερα.


Ο «Ζήδρος» γνώριζε εκ των προτέρων, τόσο τη μεγάλη στρατιωτική υπεροχή του εχθρού όσο και το μέγεθος της προδοσίας και όμως δεν λύγισε. Θυσιάστηκε για τα ιδανικά, για τις αρχές και τις αξίες που κουβαλά αυτός ο τόπος, αφήνοντας σ’ όλους μας βαριά και ιερή παρακαταθήκη.


Θυμόμαστε, σεβόμαστε και τιμούμε τη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου. Έχουμε ιερό καθήκον να διαφυλάξουμε την πατρίδα μας, η οποία μέχρι και σήμερα βρίσκεται διχοτομημένη και τουρκοκρατούμενη, με τις απειλές να εντείνονται καθημερινά. Με φάρο τη θυσία Αυξεντίου και όλων των ηρώων μας, έχουμε χρέος να βαδίσουμε στον δρόμο της εθνικής αξιοπρέπειας.


25 views0 comments