Η Συμμαχία Πολιτών για τη συνάντηση ΠτΔ – Μακρόν

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει έντονη ανησυχία για τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πριν από τη σημερινή συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν, καθώς και τη γραπτή δήλωση που ακολούθησε.

Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας προκαλούν εύλογο ερώτημα: Γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε να μιλήσει ξεκάθαρα για επιβολή κυρώσεων επί της Τουρκίας;

Ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος στις δηλώσεις που προηγήθησαν της συνάντησης, μίλησε έξω από τα δόντια και ονομάτισε την Τουρκία για τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέφυγε να το πράξει, μιλώντας γενικά και αόριστα.


Ο Εμάνουελ Μακρόν υπέδειξε ξεκάθαρα για ανάγκη επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων επί της Τουρκίας, ωστόσο ο Κύπριος Πρόεδρος δεν είπε ούτε λέξη σχετικά, κάτι που προκαλεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Η Συμμαχία Πολιτών ανέμενε ότι η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία θα ήταν το κύριο θέμα συζήτησης μεταξύ Αναστασιάδη – Μακρόν. Ελπίζουμε ότι δεν εγκαταλείψαμε το κυριότερο αίτημά μας, δηλαδή τις κυρώσεις, κάτι που θα μας οδηγήσει σε άτυπη πενταμερή διάσκεψη, μ’ αποτέλεσμα να διαβουλευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.


Απαιτείται συγκροτημένη στρατηγική Ελλάδας – Κύπρου, οι οποίες οφείλουν να στραφούν προς την Γαλλία, μία χώρα δηλαδή που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο και βλέπει την Τουρκία ως απειλή, κάτι το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε.


Είναι πασιφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο ή και γενικευμένη σύρραξη για ν’ αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει, μ’ αποτέλεσμα Ελλάδα και Κύπρος να συρθούν σε διάλογο για να διαπραγματευτούν κυριαρχικά τους δικαιώματα. Ο Ερντογάν θέλει να εισέλθει στις εν λόγω συνομιλίες από θέση ισχύος, γι’ αυτό και επιδιώκει το θερμό επεισόδιο.


Ας ελπίσουμε ότι Κύπρος και Ελλάδα, δεν θα παρασυρθούν από τη Γερμανία, η οποία φαίνεται να εξακολουθεί να στηρίζει την πολιτική του κατευνασμού του Ερντογάν. Τα συμφέροντα μας είναι με τη Γαλλία και εκεί πρέπει να προσανατολιστούμε.

46 views0 comments