Η Συμμαχία Πολιτών για τη νέα στεγαστική Πολιτική


Δήλωση του Αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιου βουλευτή με το συνδυασμό «ΕΔΕΚ - Κοινωνική Συμμαχία», Αχιλλέα Μαλαχουρίδη.

Το νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής για κατοίκους της υπαίθρου τ’ οποίο εξαγγέλθηκε χθες απ’ τον Υπουργό Εσωτερικών αποτελείται σε μεγάλο βαθμό απ’ τις διαχρονικές και πάγιες θέσεις της Συμμαχίας Πολιτών.

Ως Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζουμε την εξαγγελία καθώς στο πακέτο ενσωματώνονται οι πλείστες των προτάσεων που καταθέταμε διαχρονικά ως Συμμαχία Πολιτών.


Θυμίζουμε τις σχετικές προτάσεις που αποστείλαμε μ’ επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απ’ το 2018 και τέθηκαν επί τάπητος και σε κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών. Παραπέμπουμε επίσης και σε δημόσιες τοποθετήσεις στις 17/5/2019 και στις 10/11/2020 καθώς και άρθρο τον Ιούνιο του 2019, με τίτλο «Ράβε Ξήλωνε για να κάνουμε στεγαστική πολιτική».


Πιέσεις ασκήσαμε και κατά τις διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση για τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό.


Ωστόσο όπως πράττουμε πάντα, χρειάζεται να επισημάνουμε αντιφάσεις τις οποίες έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν.


Δεν νοείται κάποιος κάτοικος ορεινής κοινότητας να εξασφαλίζει τις απαραίτητες άδειες (πολεοδομικές ή και οικοδομικές) για απόκτηση πρώτης κατοικίας στην ύπαιθρο, αλλά επειδή το τεμάχιο του δεν βρίσκεται εντός των ορίων της οικιστικής ζώνης να μην έχει δικαίωμα να επωφεληθεί της οικονομικής στήριξης του σχεδίου.


Απ’ την στιγμή που ένας κάτοικος ορεινής κοινότητας εξασφαλίζει πολεοδομική και οικοδομική άδεια για πρώτη κατοικία, αυτόματα θα πρέπει να επωφελείται και απ' το εξαγγελθέν σχέδιο. Ως εκ των πιο πάνω καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τον συγκεκριμένο όρο.


Επίσης, καλέσαμε επανειλημμένα την Κυβέρνηση να προνοήσει για τον προσφυγικό κόσμο με διαχωρισμούς οικοπέδων για πρόσφυγες, είτε για πρώτη κατοικία, είτε για αντισταθμιστικά μέτρα για όσους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Aυτή τη στιγμή παρατηρούνται δύο ταχυτήτων πρόσφυγες: Απ’ τη μία, οι πρόσφυγες που εξασφάλισαν τίτλους ιδιοκτησίας εδώ και χρόνια και απ’ την άλλη, πρόσφυγες οι οποίοι «εγκλωβίστηκαν» λόγω της αναλγησίας του κράτους, χωρίς να τους παραχωρείται τίτλος ιδιοκτησίας αν και διαμένουν σε τ/κ σπίτια ή η αυτοστέγασή τους βρίσκεται σε τ/κ γη.