Η Συμμαχία Πολιτών για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX

Nέα παράνομη τουρκική NAVTEX για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές.

Μόλις λίγες ώρες μετά την εξαγγελία της γερμανικής πρωτοβουλίας για εκτόνωση της κρίσης, η Τουρκία προσγειώνει ανώμαλα τους πάντες.


Με την νέα Νavtex η Τουρκία δείχνει τις πραγματικές της προθέσεις, παραμένοντας σταθερή στην τακτική για διαμόρφωση πρώτα νέων παράνομων τετελεσμένων και ακολούθως διαπραγμάτευση για νομιμοποίηση τους.


Αυτό ακριβώς το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας είναι που πρέπει να προβάλει η Κυβέρνηση, τόσο στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών όσο και στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να προτάξει ότι λίγες μέρες μετά το τελευταίο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο υιοθέτησε «θετική ατζέντα» αντί κυρώσεων στην Τουρκία, ο Ερντογάν άλλαξε το στάτους κβο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Παρόμοια τώρα προκαλεί ξανά ένταση με την Ελλάδα, με την έκδοση νέας παράνομης NAYTEX, κίνηση την οποία η Ελλάδα ερμηνεύει ως «ευθεία απειλή».


Όσοι εταίροι πίστευαν ότι με τα δώρα θα εξευμενίσουν την Τουρκία έχουν διαψευστεί. Καιρός να δοκιμαστεί και η επιλογή των ουσιαστικών κυρώσεων στην Άγκυρα, που θα της επιφέρουν πραγματικό κόστος.