Η Συμμαχία Πολιτών για τη νέα λεκτική καταδίκη της Τουρκίας από ΕΕ

Άτολμη παραμένει η Ευρώπη σ’ ότι αφορά στις τουρκικές προκλήσεις. Συνεχίζει την ανούσια πολιτική των λεκτικών καταδικών, η οποία ενθαρρύνει τον Ερντογάν να συνεχίσει το επεκτατικό του έργο.

Ο αποτυχημένος δρόμος των λεκτικών καταδικών, ήταν αυτός που επέλεξαν ακόμα μία φορά οι 27 ηγέτες των κρατών – μελών. Συγκεκριμένα, η ΕΕ καταδίκασε «τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλήσεις και τη ρητορική, που είναι εντελώς απαράδεκτες». Πρόκειται για δοκιμασμένη ασφαλώς συνταγή, η οποία αποδεδειγμένα δεν αποδίδει καρπούς. Αντιθέτως, δίνει ώθηση στον Ερντογάν για να γίνει ακόμα πιο επιθετικός.


Ατολμία επέδειξε η ΕΕ και σ’ ότι αφορά τις ενδεχόμενες κυρώσεις επί της Τουρκίας, για την προκλητικότητα και επιθετικότητα εναντίον και άλλων κρατών – μελών, και ειδικότερα της Γαλλίας, η οποία τα τελευταία 24ωρα τελεί σε ύψιστο αντιτρομοκρατικό συναγερμό. Απ’ την ώρα που ο Ερντογάν έστειλε κάλεσμα στους απανταχού Μουσουλμάνων για να ξεσηκωθούν, γίναμε μάρτυρες φρικτών τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών επιθέσεων, μ’ αποκορύφωμα το τραγικό συμβάν στη Νίκαια.


Όσο η ΕΕ παραμένει απλός θεατής στο θέατρο του παραλόγου που έστησε ο Ερντογάν, η Τουρκία θ’ αποθρασύνεται και θα γίνεται πιο προκλητική και επιθετική. Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει απογοήτευση για τη στάση που εξακολουθεί να τηρεί η ΕΕ. Πολύ φοβόμαστε ότι όταν η ΕΕ συνέλθει από τον λήθαργο των οικονομικών συμφερόντων και των ψευδαισθήσεων, θα’ ναι ήδη αργά και το τίμημα για κάποιους λαούς της Ευρώπης θα’ ναι μεγάλο.


Καταλήγοντας, υποδεικνύουμε ότι στο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν θα συναινέσει, γιατί κάτι τέτοιο θ’ αποτελούσε ουσιαστικά επιβράβευση της τουρκικής επιθετικότητας και ενθάρρυνση για όξυνση της.