Η Συμμαχία Πολιτών για τη διαχείριση αποβλήτων


Δήλωση του Αντιπροέδρου της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιου βουλευτή στην επαρχία Λευκωσίας, Αχιλλέα Μαλαχουρίδη.

Σε μία απέραντη χωματερή έχει μετατραπεί η Κύπρος λόγω της ελλιπούς στρατηγικής για τη διαχείριση αποβλήτων, όπως καταγγέλλει ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος βουλευτής στην επαρχία Λευκωσίας με τον συνδυασμό «ΕΔΕΚ – Κοινωνική Συμμαχία», Αχιλλέας Μαλαχουρίδης.

Η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων καθώς και το χαράτσι τ’ οποίο επιβάλλουν τα ιδιωτικά μονοπώλια έκαναν ολόκληρη τη Κύπρο ένα μεγάλο σκυβαλότοπο.


Ενδεικτικά αναφέρουμε τις καταγγελίες που λάβαμε και επιβεβαιώσαμε για τις πολύ υψηλές και αποτρεπτικές τιμές που χρεώνει ιδιωτική εταιρεία. Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει υποχρέωση αποκατάστασης του χώρου (λατομείο) από την ίδια την εταιρεία που έχει εκμεταλλευτεί το λατομικό υλικό.

ΕΥΡΩ


Με λίγα λόγια οι πολίτες θα ακριβοπληρώνουν την εταιρεία για ν’ αποκαταστήσει τον χώρο τον οποίο η ίδια είχε υποχρέωση να επαναφέρει στη προτεραία κατάσταση! Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη στρατηγική διαχείρισης των στέρεων αποβλήτων και είναι για να διερωτάται κανείς τι μελέτες έγιναν για την εκπόνησή της.


Αναφέρουμε επίσης το παράδειγμα άλλης εταιρείας, η οποία δεν έχει ούτε καν το σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων, μ’ αποτέλεσμα να θάβονται τα πάντα κάτω από την επιφάνεια της γης και έτσι έχουμε την ψευδαίσθηση ότι διαχειριζόμαστε τ’ απόβλητα.


Απευθύνουμε το εξής ερώτημα: Τι διαφορετικό πράτταμε πριν την εφαρμογή της λεγόμενης διαχείρισης αποβλήτων; Η απάντηση είναι απλή: Απολύτως τίποτα! Η διαχείριση αποβλήτων αποτελεί ακόμη ένα ανούσιο πυροτέχνημα των αρμοδίων αρχών για να ξεγελάσουν τους πολίτες ότι υποτίθεται κάτι έχει αλλάξει… Η πικρή αλήθεια είναι ότι αρμόδιες αρχές στρίμωξαν οικονομικά ακόμα παραπάνω τις μικρές / μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και τους αυτοεργοδοτούμενους, τη ραχοκοκαλιά δηλαδή της κυπριακής οικονομίας.