Η Συμμαχία Πολιτών για τετελεσμένα στην Αμμόχωστο

Η νέα τουρκική πρόκληση η οποία δημιουργεί νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Αντιθέτως, η Τουρκία υλοποιεί βήμα προς βήμα τους επεκτατικούς της στόχους.

Οι Τούρκοι δείχνουν ξανά το πραγματικό τους πρόσωπο και τις αληθινές τους προθέσεις, μόλις λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά την οποία αντί κυρώσεις επί της Τουρκίας αποφασίστηκε η επιβράβευση του Ερντογάν με «θετική ατζέντα», καθώς και λίγες βδομάδες πριν την πρωτοβουλία που εξήγγειλε ο ΓΓ ΟΗΕ για μια νέα προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.


Η Τουρκία δεν αυτοσχεδιάζει αλλά ενεργεί με συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους. Σαλαμοποιεί το ζήτημα της Αμμοχώστου, δοκιμάζοντας την ανοχή της διεθνούς κοινότητας.

Παράλληλα, σύγκληση μιας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης μ’ αυτά τα δεδομένα και με δεδηλωμένη τη θέση της Τουρκίας, απλά θα μας φέρει στο δίλημμα μεταξύ μιας λύσης τουρκικών προδιαγραφών και ενός νέου αδιεξόδου, που θα νομιμοποιήσει την Τουρκία να θέσει στο τραπέζι αυτό που ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, τη λύση Συνομοσπονδίας ή των δύο κρατών.


Ενώ όλοι ομοφωνούμε ότι η Τουρκία υλοποιεί τις διακηρύξεις της, κάποιοι επιμένουν να πάμε στην πενταμερή τρέφοντας την ψευδαίσθηση πως δεν θα κάνει αυτό που διακήρυξε ήδη! Ενόσω τρέφουμε αυταπάτες θα κάνουμε λάθη που διευκολύνουν τον Ερντογαν στους σχεδιασμούς του.