Η Συμμαχία Πολιτών για συνέντευξη Τσαβούσογλου

Δεν θα χάσουμε άλλα 50 χρόνια συζητώντας το διζωνικό, δικοινοτικό μοντέλο ομοσπονδίας του Κυπριακού, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην ακραία ισλαμική εφημερίδα Γενί Ακίτ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκαθάρισε με τον πλέον σαφή και προκλητικό τρόπο ότι η Τουρκία αναμένει από τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να καλέσει την άτυπη πενταμερή απλά και μόνο για να συζητηθεί ένα νέο διχοτομικό μοντέλο λύσης του Κυπριακού.


Το ερώτημα που ασφαλώς γεννάται είναι το εξής: Να πάει ο ΠτΔ σε μια πενταμερή διάσκεψη, που στόχος θα είναι η «νομιμοποίηση» της Τουρκίας να καθιερώσει μια διχοτομική λύση έξω απ’ τις αρχές του διεθνούς δικαίου;


Η δική μας πλευρά πρέπει να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη τακτική για να μπορέσει ν’ αποτρέψει τα χειρότερα. Ο ΠτΔ πρέπει να συνεργαστεί με τον ΓΓ ΟΗΕ, πριν την σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, ούτως ώστε ο Αντόνιο Γκουτέρες να είναι σε θέση να γνωρίζει εάν υπάρχει κοινό έδαφος και πραγματικές προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε σ’ ένα θετικό αποτέλεσμα.


Σ’ αντίθετη περίπτωση, εάν συρθούμε σε πενταμερή χωρίς την εις βάθος διερεύνηση των προθέσεων των δύο πλευρών, οι εξελίξεις θα είναι αρνητικότατες για τη δική μας πλευρά.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση πρέπει ν’ αναδείξει το ζήτημα στην ΕΕ, αξιώνοντας προαπόφαση με σκληρές οικονομικές κυρώσεις, για ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών.