Η Συμμαχία Πολιτών για συνέντευξη Τατάρ και Κυπριακό

Επιμένει στο τουρκικό αφήγημα για λύση στο Κυπριακό ««δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα», ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Αυτή τη φορά, ο Τατάρ σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», επανέλαβε τις προκλητικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, ελάχιστες πλέον μέρες πριν τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη.

Η τουρκική πλευρά φροντίζει, είτε μέσω του κατοχικού ηγέτη είτε μέσω τούρκων αξιωματούχων, να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα σ’ ότι αφορά στη λύση του κυπριακού προβλήματος.


Ελάχιστες μέρες μετά τις ωμές απειλές του Ερντογάν ότι τα πλοία της Τουρκίας είναι έτοιμα αν χρειαστεί για να επιτεθούν και να εισβάλουν εκ νέου στην Κύπρο, ο ηγέτης της κατοχής επισφραγίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας, αυτή τη φορά με προκλητική συνέντευξη σε Ε/κ ΜΜΕ.


Οι θέσεις και προθέσεις της Άγκυρας σ’ ότι αφορά στην άτυπη πενταμερή Διάσκεψη είναι ξεκάθαρες και καταρρίπτουν κάθε αυταπάτη που υπήρχε, είτε στον εσωτερικό είτε στον διεθνή χώρο.


Μέσα σ’ όλα αυτά, αναμένουμε ακόμα απ’ τον ΓΓ ΟΗΕ να προσκαλέσει την ΕΕ στη Διάσκεψη! Παράλληλα ο κ. Γκουτέρες ανέχεται από την Τουρκία να κινηθεί εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, αφού επιμένει να δηλώνει ότι σκοπός του είναι ν’ ακούσει όλες τις ιδέες που προκύπτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.


Αν μέσα σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και τις βρετανικές παγίδες με τις οποίες είναι στρωμένος ο δρόμος προς τη Γενεύη, τότε όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το σκηνικό είναι άκρως αρνητικό και δυσοίωνο για τη δική μας πλευρά. Απαιτείται άριστη διπλωματική τεχνική για ν’ αποφύγουμε τις παγίδες αλλά και για να εκμεταλλευτούμε ταυτόχρονα τη σταδιακή διεθνή απομόνωση της Τουρκίας και την ύφεση της τουρκικής οικονομίας, ούτως ώστε με σωστή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, να ενισχύσουμε την κρατική μας υπόσχεση και να εξασφαλίσουμε στήριξη για δίκαιη λύση του Κυπριακού.