Η Συμμαχία Πολιτών για συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αφού επανέλαβε τους κινδύνους και τις παγίδες που θα βρει η δική μας πλευρά κατά τη διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης, τόνισε στη συνέχεια ότι θ' ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμα του Προέδρου για να τον συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη Γενεύη.

Η Συμμαχία Πολιτών έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτείται άριστη προετοιμασία και υψηλή διπλωματική τεχνική, ούτως ώστε η δική μας πλευρά να αποφύγει τις όποιες παγίδες θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη. Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι η δική μας πλευρά έχει εγκλωβιστεί στο να παραστεί σε μία Διάσκεψη, κατά την οποία η Τουρκία θα επιχειρήσει ν’ αλλάξει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Για αυτό και επιβάλλεται καλή στρατηγική και τακτική, ούτως ώστε ν’ ανατραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί αλλά και ν’ αποφευχθούν οι παγίδες από πλευράς Βρετανίας.


Παράλληλα ζητήσαμε και ζητούμε ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. Ήρθε η ώρα η Ευρώπη να εγκαταλείψει την τακτική των λεκτικών καταδικών και να υποστηρίξει έμπρακτα ένα τουρκοκρατούμενο και διχοτομημένο κράτος - μέλος της, τ' οποίο βρίσκεται καθημερινά υπό την απειλή της εντεινόμενης τουρκικής επιθετικότητας. Θα πρέπει επίσης να υπάρξει σταθερότητα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις θέσεις που εξέφρασε ως προς την τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο. Αναμένουμε να εφαρμόσει στην πράξη τη θέση ότι για να πάρει θετική ατζέντα η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τις προκλητικές θέσεις, που επιμένουν καθημερινά να διαλαλούν οι εκπρόσωποι της. Μόνο εάν η Άγκυρα εγκαταλείψει τις επεκτατικές και διχοτομικές της θέσεις στο Κυπριακό, ο ΠτΔ να συναινέσει σε θετική ατζέντα για την Τουρκία.


Η κρίσιμη καμπή που λαμβάνει το Κυπριακό και οι εξελίξεις που διαβλέπουμε να προκύπτουν, κατέστησαν αναγκαία τη θετική ανταπόκριση του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών στο κάλεσμα του ΠτΔ προς τους πολιτικούς αρχηγούς για να τον συνοδεύσουν στη Γενεύη.