Η Συμμαχία Πολιτών για συνάντηση ΠτΔ – Λουτ και Κυπριακό

Συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, είχε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης στη Γενεύη.

Ελπίζουμε ότι ο ΠτΔ ζήτησε εξηγήσεις για τη μεροληπτική θέση που εξέφρασε η κα. Λουτ πρόσφατα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Υπενθυμίζουμε ότι η Τζειν Χολ Λουτ προέβη στην απαράδεκτη αναφορά ότι έχει χαμηλές προσδοκίες για την άτυπη πενταμερή, «επειδή καμία από τις πλευρές δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις της».


Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος ζήτησε τις απαραίτητες διευκρινίσεις για το κατά πόσον η αναφορά της κυρίας Λουτ, ήταν παρότρυνση της προς την πλευρά μας για να μετακινηθούμε από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αντί να καλεί την τουρκική πλευρά να τα σεβαστεί.


Η στάση που τήρησε και οι θέσεις που εξέφρασε η Τζέιν Χολ Λουτ είναι μία μικρή ένδειξη του τι θ’ ακολουθήσει στη Γενεύη. Προειδοποιούμε ξανά ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν σε μία Διάσκεψη, όπου θα πραγματοποιηθεί μετά από απαίτηση του Ερντογάν και κατά την οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα εκφράσουν τις άκρως αντίθετες τους θέσεις – με την ανοχή όπως φαίνεται και του ΟΗΕ – είναι μεγάλοι για τη δική μας πλευρά.