Η Συμμαχία Πολιτών για συνάντηση Μπορέλ – Τσαβούσογλου και σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας

«Βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα καθώς και ορισμένα σημαντικά βήματα», διαπιστώνει η ΕΕ σ’ ότι αφορά στις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως ειπώθηκε απ' τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι σχετικές δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ αποτελούν ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η ΕΕ εμμένει στην πολιτική του κατευνασμού της Τουρκίας. Μία πολιτική η οποία απέτυχε παταγωδώς και αποδείχθηκε αντιπαραγωγική, ενώ παράλληλα εκλαμβάνεται από την Τουρκία ως ένδειξη αδυναμίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι που ο Ερντογάν αποθρασύνεται και γίνεται ακόμα πιο προκλητικός και επιθετικός.


Την ίδια ώρα που η Τουρκία προκαλεί εντάσεις με τις προκλητικές της ενέργειες, η ΕΕ ικανοποιείται με επικοινωνιακά τεχνάσματα αξιωματούχων της Άγκυρας, οι οποίοι δηλώνουν ότι τάχατες επιθυμούν διάλογο.


Η ΕΕ κλείνει τα μάτια σ΄ένα σωρό τουρκικών παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ, αδιαφορεί για τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων οι οποίες αλλάζουν το στάτους κβο της Αμμοχώστου, αγνοεί ότι η Τουρκία εισέβαλε και κατέχει εδώ και 46 χρόνια ευρωπαϊκά εδάφη της ΚΔ.


Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις, καθώς από τη μία έχουμε τον ΟΗΕ να παίζει το τουρκικό παιχνίδι επιμένοντας στη σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ενώ παράλληλα και η ΕΕ δεν δείχνει διατεθειμένη να τιθασεύσει τον Ερντογάν, μέσω ουσιαστικών κυρώσεων οι οποίες θα μπορούν να πλήξουν την τουρκική Οικονομία. Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, η ανάγκη για αναζήτηση από την ΚΔ και νέων συνεργασιών, φαντάζει κάτι παραπάνω επιβεβλημένη.