Η Συμμαχία Πολιτών για Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και κυρώσεις σε Τουρκία

Χαμηλές οι προσδοκίες από το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου θα τεθεί επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα.

Η Συμμαχία Πολιτών εκτιμά ότι πλέον έχει στρωθεί το χαλί για να οδηγηθούμε σ' επανέναρξη του ευρωτουρκικού διαλόγου, κάτι που στην ουσία θα μας οδηγήσει να διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Ως εκ τούτου, είτε θα υποχωρήσουμε και θα περιορίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα του διαλόγου.


Γι’ αυτό η Τουρκία τοποθετείται πάντα υπέρ του διαλόγου, γιατί γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα θέσει εκείνη το πλαίσιo. Ένα πλαίσιο εκτός του διεθνούς δικαίου. Είναι μια πάγια τακτική που αποδίδει μέχρι στιγμής στην Τουρκία. Σ' αυτή τη λογική έχει μπει απ’ ότι φαίνεται και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.


Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις για το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Δεν υπάρχει καν ο προσανατολισμός προς την κατεύθυνση της επιβολής κυρώσεων επί της Τουρκίας, εκτός και αν η Γαλλία καταφέρει να πείσει τη γερμανική προεδρία - κάτι που είναι δύσκολο- ν’ αλλάξει πολιτική.


Όπως και με τον Χίτλερ κάποιες μεγάλες δυνάμεις υποτιμούσαν τον κίνδυνο, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Ερντογάν. Αυτό προκύπτει γιατί κάποια κράτη δεν γνωρίζουν όπως γνωρίζουμε εμείς την επεκτατική και πολιτική κουλτούρα της Τουρκίας. Η Άγκυρα διαπραγματεύεται μ’ επεκτατικούς όρους, οι οποίοι όμως δεν επηρεάζουν κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία.


Αναμένουμε και προσδοκούμε δικαίως όλοι σήμερα από την Γαλλία, ωστόσο εάν Κύπρος και Ελλάδα δεν αποφασίσουν ότι θα υπερασπιστούν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα μ’ αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, δεν μπορεί να το πράξει για λογαριασμό τους άλλη χώρα.


Ο Ερντογάν προχώρησε στην απόφαση ντροπής για την Αγία Σοφία, για να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν τους λαμβάνει υπόψη, έκανε επίδειξη δύναμης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος να δαμάσουν το θηρίο πλην της επιβολής κυρώσεων.