Η Συμμαχία Πολιτών για πρόταση προς ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ζητά ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Ο Νίκος Δένδιας μ’ επιστολές στους εν λόγω ομολόγους του, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό η Αθήνα ζήτησε την αναστολή της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, στο πλαίσιο της σειράς διπλωματικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει.

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τις εν λόγω ενέργειες της Ελλάδας, όσο και το σημερινό «μπλόκο» που προκάλεσαν Ελλάδα και Κύπρος στην πραγματοποίηση προγραμματισμένης συνάντησης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας η οποία θα συζητούσε το θέμα της Τελωνειακής Ένωσης.


Όλες οι πιο πάνω ενέργειες της Ελλάδας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να βρουν συμπαραστάτη την Κύπρο σ’ απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία με την Αθήνα. Ειδικότερα η πρόταση για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στα ευρωπαϊκά εδάφη που τελούν υπό κατοχή απ’ την Τουρκία εδώ και 46 χρόνια, βρίσκονται παράνομα παραταγμένα τα ευρωπαϊκά άρματα μάχης – γερμανικής παραγωγής - Leopard.


Πρόκειται για μέτρα που μπορούν όντως να επιφέρουν πραγματικό κόστος στην Τουρκία, ούτως ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Άγκυρας. Μόνο μέσω αυτού του δρόμου μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και προϋποθέσεις για επανέναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου με στόχο τη δίκαιη λύση του Κυπριακού.