Η Συμμαχία Πολιτών για προσπάθειες αποκλιμάκωσης έντασης με Τουρκία

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο και πυρετός διαβουλεύσεων βρίσκονται σ’ εξέλιξη στη διεθνή πολιτική σκακιέρα, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία.

H αναβολή της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τελικά την ερχόμενη βδομάδα, έφερε μπαράζ επαφών και διαβουλεύσεων προς αποκλιμάκωση της κρίσης.


Η Συμμαχία Πολιτών δεν τρέφει αυταπάτες ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα επιβληθούν ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία, αφού φαίνεται ότι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες και ειδικότερα η προεδρεύουσα Γερμανία τάσσονται αντίθετες προς αυτή την κατεύθυνση.


Η στάση που τήρησε ο ΥΠΕΞ στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ήταν η ενδεδειγμένη και αναμένουμε ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κρατήσει ανάλογη. Επιβάλλεται ο ΠτΔ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποκύψει στις έντονες πιέσεις που αναμένεται να δεχθεί.


Ο δρόμος των κυρώσεων είναι ο μόνος ικανός δρόμος που μπορεί να τιθασεύσει τον Ερντογάν. Έναν Ερντογάν ο οποίος δεν δίστασε σ’ επικοινωνία του με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάειν, να επιρρίψει τις ευθύνες για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο στην Ελλάδα και την Κύπρο.


Η ΚΔ οφείλει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται την ψήφο της για άλλα θέματα τα οποία είναι σημαντικά για ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η διασύνδεση των κυρώσεων Λευκορωσίας και Τουρκίας.