Η Συμμαχία Πολιτών για παραδοχή ΥΠΕΞ περί κινδύνου προσάρτησης κατεχομένων

Ανησυχία για τον κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία, αν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το 2023, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, προειδοποιεί από το 2015 για τον ορατό κίνδυνο προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία. Μετά από πέντε χρόνια, προκύπτει για πρώτη φορά παραδοχή από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ότι όντως υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι συμμερίζεται αυτή την ανησυχία και δεν αποκλείει τελικά τον ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων.


Μετά την εν λόγω παραδοχή, προκύπτει εύλογα το εξής ερώτημα: Τι κάνει η Κυβέρνηση για ν’ αποτρέψει αυτό τον κίνδυνο; Αν γίνει προσάρτηση δύσκολα ανατρέπεται με τις δυνάμεις που διαθέτουμε. Γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε προληπτικά, μ’ αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα.


Η Συμμαχία Πολιτών υποδεικνύει ότι ο μόνος τρόπος αποτροπής, είναι η λήψη απόφασης από ΕΕ με συγκεκριμένες σκληρές οικονομικές κυρώσεις, οι οποίες θα επιβληθούν στην περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει σε προσάρτηση. Όχι απλά δηλώσεις και λεκτικές διακηρύξεις, αλλά λήψη απόφασης με αναστολή εφαρμογής της, έτσι ώστε η Τουρκία να πεισθεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα έχει πραγματικό και ουσιαστικό κόστος.


Προσάρτηση των κατεχόμενων αλλάζει όλα τα δεδομένα στην Κύπρο αφού θα συνορεύουμε πλέον με την Τουρκία μ’ ότι αυτό συνεπάγεται. Ποιες μελέτες έχει κάνει η Κυβέρνηση για τους κινδύνους που ελλοχεύουν; Ποιο το σχέδιο δράσης της για την ασφάλεια του Κυπριακού Ελληνισμού;