Η Συμμαχία Πολιτών για Παγκόσμια Ημέρα Ηνωμένων Εθνών

Η ημέρα Ηνωμένων Εθνών είναι ένας διεθνής εορτασμός της επετείου της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, τα Ηνωμένα Έθνη μετεξελίχθηκαν σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα».

Η Συμμαχία Πολιτών μ’ αφορμή τη σημερινή ημέρα, δηλώνει ότι όσο απομακρυνόμαστε απ’ τις μνήμες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος γέννησε την ανάγκη για ένα Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο ρόλος του θεματοφύλακα της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου αποδυναμώνεται. Οι υπερδυνάμεις, όπως και η ΕΕ, με τις μονομερείς αποφάσεις τους αποδυναμώνουν τον ρόλο του.


Η Κύπρος, ως θύμα εισβολής και κατοχής επενδύει στον ΟΗΕ, κάτω απ’ την αιγίδα του οποίου αναπτύσσονται οι όποιες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Δυστυχώς όμως, τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου παραμένουν ανεφάρμοστα. Παρόλ’ αυτά, γεωστρατηγικές σκοπιμότητες και συμφέροντα δεν επιτρέπουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, όπως έπραξε στην περίπτωση άλλων χωρών.


Στην πρωτοβουλία που ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αναμένεται να αναλάβει για λύση του Κυπριακού, ευελπιστούμε να παραμείνει στο πλαίσιο των αρχών του καταστατικού χάρτη, τις οποίες ανελαβε την ευθύνη να υπηρετεί και να προάγει.