Η Συμμαχία Πολιτών για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται και τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση Πολιτείας και Πολιτών για τον αυτισμό.

Δήλωση Υποψήφιας Βουλεύτριας στην Επαρχία Λευκωσίας, Χαράς Θωμά


Η Συμμαχία Πολιτών σέβεται και τιμά τη σημερινή ημέρα η οποία δεν πρέπει απλά να έχει συμβολική σημασία, αλλά να μας θυμίζει ότι καθημερινά οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στ’ άτομα με αυτισμό ως συμπαραστάτες.


Το Κράτος οφείλει να διασφαλίζει το 100% των αξιολογούμενων αναγκών κάθε ατόμου με αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές, χωρίς να πρέπει οι οικογένειες των ατόμων αυτών να προσφεύγουν σε Συνδέσμους και ΜΚΟ για την παροχή υπηρεσιών.


Στηρίζουμε το έργο του Συνδέσμου για άτομα με αυτισμό Κύπρου για όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κατοικίες υποστηριζόμενης διαβίωσης σε όλες τις επαρχίες για άτομα με αυτισμό, αλλά και τις κατάλληλες υποδομές όπου τα άτομα αυτά να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και να κοινωνικοποιηθούν όχι μόνο κατά την παιδική τους ηλικία αλλά και κατά την ενηλικίωσή τους.


Εισηγούμαστε:


α) Τη δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για αίτηση και λήψη ιατρικού ή άλλου πιστοποιητικού προς αξιολόγηση της λειτουργικότητας των ατόμων με αυτισμό και για την ενημέρωση των οικογενειών τους.

β) Έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη, με θεραπείες αρχίζοντας από τις ηλικίες 0-6 ετών, με πλήρη κάλυψη δαπανών από το κράτος,

γ) Ένταξη των παιδιών με αυτισμό στο ενιαίο σχολείο, με τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων εντός των σχολικών υποδομών προς εφαρμογή τόσο του αναλυτικού προγράμματος εκπαίδευσης, όσο και του ατομικού προγράμματος εκπαίδευσης.

δ) Δημιουργία «Ήσυχου Δωματίου», ειδικά διαμορφωμένου χώρου για άτομα με αυτισμό σε οξεία φάση, με την καθοδήγηση διεπιστημονικής ομάδας.

ε) Ανάπτυξη υποδομών ώστε τα άτομα με αυτισμό μετά το 21ο έτος της ηλικίας τους να μπορούν να ενταχθούν αρμονικά στην κοινωνία και να έχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής.