Η Συμμαχία Πολιτών για μεταρρύθμιση Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Δημοψήφισμα στον γενικό πληθυσμό για να διαφανεί κατά πόσο οι πολίτες τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, προτείνει μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Αχιλλέας Μαλαχουρίδης.

Με λύπη παρατηρούμε τις σχετικές εξελίξεις στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εσωτερικών και διαπιστώνουμε ότι η μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δυστυχώς τυγχάνει κομματικής και ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης, λόγω και της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας κατά την οποία γίνεται η συζήτηση.


Προσπάθειες μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γίνονται από το 2010 χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφού στο τελικό στάδιο πάντα τυγχάνει προσαρμογής σε κομματικά οφέλη και κομματικά «θέλω», φέροντας ως πρόσχημα δήθεν την ευαισθησία προς τους πολίτες.


Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούμε ότι εάν πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα, παρόλο που το σύνταγμα δεν μας υποχρεώνει, τότε θα πρέπει να γίνει ένα γενικό δημοψήφισμα στο οποίο να διαφανεί κατά πόσο οι πολίτες τάσσονται υπέρ της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όποιαδήποτε επιμέρους δημοψηφίσματα όχι μόνο δεν συνίστανται, αλλά θ’ αποτελέσουν και βόμβα στα θεμέλια της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης.


Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως αναλάβει πρωτοβουλία έστω και την ύστατη για ν' αποφευχθούν τα χειρότερα. Προειδοποιούμε ότι τ’ όλο θέμα δείχνει να έχει εκτροχιασθεί και προβλέπεται να προκαλέσει χειρότερα προβλήματα παρά να δώσει λύσεις οι οποίες θα εξυπηρετούν τον πολίτη.