Η Συμμαχία Πολιτών για Κυπριακό και νέα άφιξη Λουτ στην Κύπρο

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, επιστρέφει στην Κύπρο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου 2021, για την προετοιμασία της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σημερινό δημοσίευμα του ΚΥΠΕ.

Το εν λόγω δημοσίευμα εντείνει τους φόβους και τις ανησυχίες της Συμμαχίας Πολιτών, καθώς η δική μας πλευρά σύρεται σε μία διάσκεψη κατά την οποία η Άγκυρα «νομιμοποιείται» να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση δύο κρατών και τη Συνομοσπονδία, κάτι που θ’ αποτελέσει τον προθάλαμο της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.


Μάλιστα ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η αναφορά στο δημοσίευμα ότι σύμφωνα με πληροφόρηση αρμόδιας πηγής – όπως αναφέρεται – «στην πενταμερή μεγάλη σημασία έχει οι πλευρές να θέσουν επίσημα τις θέσεις τους». Σε περίπτωση που η εν λόγω αναφορά ευσταθεί, τότε είναι πλέον ξεκάθαρο ότι τα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν εκ των προτέρων της απαιτήσεις της Τουρκίας και απλά της στρώνουν το χαλί για αλλαγή του πλαισίου λύσης του Κυπριακού.


Όπως φαίνεται, κάποιες ισχυρές χώρες έχουν αποφασίσει ότι θα κλείσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το Κυπριακό, στη λογική του εξευμενισμού της Τουρκίας. Εμείς από την πρώτη στιγμή που φημολογήθηκε η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, τονίσαμε ότι απαιτείτο συνεργασία μεταξύ του ΠτΔ και του ΓΓ ΟΗΕ, ούτως ώστε να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της κάθε πλευράς, για να μην οδηγηθούμε σε μία διάσκεψη με προδιαγεγραμμένο τέλος.