Η Συμμαχία Πολιτών για Κυπριακό

Εντείνεται η ανησυχία ενόψει της σύγκλησης από τον ΓΓ ΟΗΕ της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει έντονη ανησυχία για τη σημερινή καμπή που έχουν λάβει οι εξελίξεις επί του Κυπριακού. Η δική μας πλευρά έχει εγκλωβιστεί στον μονόδρομο της συμμετοχής στην άτυπη πενταμερή, για να μην διευκολυνθεί περαιτέρω η Τουρκία στην υλοποίηση των στόχων της. Παράλληλα, η συμμετοχή μας σε διάσκεψη κατά την οποία γνωρίζουν άπαντες εκ των προτέρων ότι η Τουρκία προτίθεται να καταθέσει τη «λύση δύο κρατών» ως βάση λύσης, ελλοχεύει πολλούς κινδύνους με κυριότερο την προσάρτηση των κατεχομένων στην κατοχική Τουρκία.


Η τουρκική πλευρά δεν μάσησε τα λόγια της ούτε μία φορά στο πρόσφατο παρελθόν. Αντιθέτως, με κάθε ευκαιρία η κατοχική δύναμη στέλνει ηχηρό μήνυμα για την αλλαγή στη στάση της στο Κυπριακό και ειδικότερα τον στόχο της για επίτευξη «λύσης δύο κρατών». Ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ γνωρίζει ήδη τους νέους τούρκικους ελιγμούς εξακολουθεί να θεωρεί ορθή τη σύγκληση μίας άτυπης πενταμερούς «για να διαφανούν οι προθέσεις της κάθε πλευράς». Οι προθέσεις της κάθε πλευράς όμως είναι ήδη ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι και τ’ ότι δεν υπάρχει κοινός στόχος ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για επίτευξη λύσης!


Εμείς από την πρώτη στιγμή που φημολογήθηκε η σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης, τονίσαμε ότι απαιτείτο συνεργασία μεταξύ του ΠτΔ και του ΓΓ ΟΗΕ, ούτως ώστε να διαφανούν οι πραγματικές προθέσεις της κάθε πλευράς, για να μην οδηγηθούμε σε μία διάσκεψη με προδιαγεγραμμένο τέλος. Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα: Ποια η σκοπιμότητα διεξαγωγής μίας διάσκεψης, κατά την οποία γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στη θέση της για λύση δύο κρατών; Εκτός και εάν η όλη προσπάθεια έχει στόχο να «νομιμοποιηθεί» η Τουρκία ν’ αλλάξει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.


Δυστυχώς, η ταφόπλακα του Κυπριακού θα φέρει τη σφραγίδα του εκπροσώπου του ΟΗΕ.