Η Συμμαχία Πολιτών για Κυπριακό


Καθημερινά, τ/κ πλευρά και Τουρκία χρησιμοποιούν ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, σκοτώνοντας ακόμα και την τελευταία ελπίδα που είχε και ο πιο αισιόδοξος πολίτης σ’ ότι αφορά στις εξελίξεις επί του Κυπριακού.

Δήλωση Προέδρου Επαρχιακού Συμβουλίου Λεμεσού της Συμμαχίας Πολιτών και υποψηφίου βουλευτή με τον συνδυασμό «ΕΔΕΚ – Κοινωνική Συμμαχία», Γιώργου Ευσταθίου.


Δεν πρόλαβαν καλά – καλά, Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, να ολοκληρώσουν τις χθεσινές τους δηλώσεις και ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μίλησε με σκληρή και προκλητική γλώσσα, ενώ δεν δίστασε ακόμα και ν’ αποκαλέσει την Ελλάδα ως «εισβολέα» και την Τουρκία ως «ειρηνευτική δύναμη» στην Κύπρο.


Η Τουρκία δεν δείχνει καμία διάθεση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, συζητώντας όποιαδήποτε άλλη λύση πλην της «λύσης δύο κρατών» ή της «Συνομοσπονδίας», κάτι που γίνεται σαφές σε κάθε δήλωση Τ/κ ή Τούρκου εκπροσώπου.


Μέσα σ’ όλα αυτά, ανησυχία και ερωτηματικά προκαλεί η μετάθεση της Διάσκεψης σε χρονική συγκυρία που θα βολεύει την Άγκυρα, αφού θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό ως μοχλό πίεσης για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Ούτως ή αλλιώς η σύγκληση εκ μέρους του ΟΗΕ, της άτυπης Διάσκεψης ανάμεσα σε πλευρές που εμφανέστατα δεν έχουν καμία κοινή θέση και κανένα κοινό στόχο, γεννούσε πολλά ερωτηματικά, αφού ουσιαστικά θα «νομιμοποιηθεί» η Τουρκία ν’ αλλάξει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Η χρονική μετάθεση της Διάσκεψης σε στιγμή που θα βολεύει την Άγκυρα, εντείνει ακόμα παραπάνω την ανησυχία και αυξάνει περαιτέρω την καχυποψία για τον ΓΓ ΟΗΕ, ο οποίος κατά τ’ άλλα θα έπρεπε να ήταν ο θεματοφύλακας του Διεθνούς Δικαίου.