Η Συμμαχία Πολιτών για κρίση θεσμών και απαξίωση πολιτικής

Με τα χειρότερα συναισθήματα η κοινωνία παρακολουθεί τις αλυσιδωτές εξελίξεις που επέφεραν οι αποκαλύψεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου Al Jazeera.

Τα διαδοχικά σκάνδαλα που παρατηρούνται ενισχύουν την απαξίωση της πολιτικής σκηνής από τους πολίτες. Η κοινωνία ολοένα και γυρίζει την πλάτη στα πολιτικά κόμματα, αξιώνοντας κάθαρση και απαιτώντας αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες σ’ όλα τα επίπεδα.


Η Συμμαχία Πολιτών πιστή στις αρχές και ιδέες που κουβαλά εξ ιδρύσεως της επαναφέρει προτάσεις της, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σ’ ανατροπή της αρνητικής εικόνας και να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις πολιτικές δυνάμεις:


1) Οριζόντια ψηφοφορία: Η Συμμαχία Πολιτών Πολιτών τάσσεται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας και έδωσε αγώνες εντός της βουλής με συγκεκριμένες προτάσεις. Η άρνηση του νομοθετικού Σώματος να υπερψηφίσει τις εν λόγω προτάσεις, εγκλωβίζει τους πολίτες στο «κομματικό μαντρί».

2) Ανακλητό: Με συγκεκριμένες προτάσεις η Συμμαχία Πολιτών τάχθηκε κατ' επανάληψη υπέρ του Ανακλητού. Πρόκειται για μια Πρόταση Νόμου που δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να ελέγχουν αυτούς που εξέλεξαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας τους και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να μπορούν να τους ανακαλούν αν θεωρήσουν ότι οι εκλελεγμένοι αξιωματούχοι έχουν ξεφύγει ή αναίρεσαν τις υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά.

3) Δήμευση περιουσιών, απώλεια εφάπαξ και λοιπών ωφελημάτων για αξιωματούχους που αποδεδειγμένα καταχράστηκαν τη θέση τους και ζημίωσαν το δημόσιο. Θεωρείται αδιανόητο αξιωματούχοι και λειτουργοί του κράτους που αποδεικνύεται ότι λειτούργησαν εκτός των όρων εντολής τους, να επιβραβεύονται κιόλας με την ολοκλήρωση ή τερματισμό των καθηκόντων τους!


Πρόκειται για προτάσεις που επανειλημμένα η Συμμαχία Πολιτών και ο Πρόεδρος της κατέθεσαν επίσημα στη Βουλή, χωρίς όμως να αποδώσουν καρπούς, αφού δεν έβρισκαν θετική ανταπόκριση από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι εάν τα πιο πάνω μετατρέπονταν σε νόμους του κράτους, η εικόνα της πολιτικής σκηνής θα ήταν σαφώς καλύτερη.