Η Συμμαχία Πολιτών για κρατικό προϋπολογισμό

Η Γραμματεία του Κινήματός μας συνεδρίασε χθες βράδυ, θέτοντας επί τάπητος τη συζήτηση γύρω από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποφασίστηκε όπως ακολουθήσουν διαβουλεύσεις με την ΕΔΕΚ, με την οποία έχει ήδη αποφασιστεί συμπόρευση για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ενδεχόμενα να προκύψουν και διαβουλεύσεις με την Κυβέρνηση.

Η Συμμαχία Πολιτών αντιλαμβανόμενη την πολιτική κρίση η οποία θα προκύψει σε περίπτωση καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εν μέσω πανδημίας και της οικονομικής ύφεσης που επιφέρει, θα επιδιώξει να κερδίσει σημαντικά οφέλη για την κοινωνία.


Αφού προσμετρήσαμε τα δεδομένα και τις παραμέτρους της σημερινής πραγματικότητας, τονίζουμε ότι θα είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι εάν κάποιες από τις προτάσεις μας, στις οποίες η Κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί θετικά ακόμα και πρόσφατα, υλοποιούνταν ή τουλάχιστον προέκυπτε δέσμευση για υλοποίηση τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πάγια θέση μας για θέσπιση του κατώτατου εθνικού μισθού, κάτι με τ’ οποίο η αρμόδια Υπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί, φέρνοντας όμως ως εμπόδιο για υλοποίηση του το σημερινό δείκτη της ανεργίας. Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν τώρα τα εν λόγω διατάγματα, με ημερομηνία εφαρμογής τους την 01/01/22.


Παράλληλα, μείζον θέμα για τη Συμμαχία Πολιτών θεωρείται και η θέσπιση της κατώτατης σύνταξης πάνω από το όριο της φτώχειας, κάτι με τ’ οποίο η Κυβέρνηση και πάλι φαίνεται να συμφωνεί. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι η θέση μας για στήριξη και αναβάθμιση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Αυτά ακριβώς τα σημαντικά ζητήματα, ενδεχόμενα να τα συζητήσουμε με την Κυβέρνηση, προτού καταλήξουμε στην οριστική μας απόφαση για την υπερψήφιση ή καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, με μοναδικό μας γνώμονα το όφελος για τους πολίτες.


Ασφαλώς θα ακολουθήσει πολιτική διαβούλευση με την ΕΔΕΚ, με την οποία συμπορευόμαστε ενόψει βουλευτικών εκλογών, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουμε να ξεκαθαρίσει η Κυβέρνηση εάν όσα διακηρύττει έχει και την πολιτική βούληση για να τα μετατρέψει σε πράξη.


Θέλουμε να υπενθυμίσουμε σ’ αυτό το σημείο ότι η Συμμαχία Πολιτών παραδοσιακά καταψήφιζε τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς διαφωνούσαμε με τη φιλοσοφία του. Το ΔΗΚΟ, τ’ οποίο αυτή τη στιγμή μας καλεί σε σύμπλευση για πάταξη της διαφθοράς, εάν το εννοούσε στ’ αλήθεια, θα προχωρούσε σε διαβούλευση με τα υπόλοιπα κόμματα προτού εξαγγείλει την πολιτική του, αφού αυτό υποδεικνύει ο πολιτικός πολιτισμός. Δεν εξαγγέλλεις την πολιτική σου και ακολούθως καλείς σε συμπόρευση.


Το ΔΗΚΟ έχει διασυνδέσει την ψήφιση του προϋπολογισμού με τη σύγκρουση Κυβέρνησης – Γενικού Ελεγκτή και την πάταξη της διαφθοράς, κάτι που κατά την άποψη μας είναι εντελώς ασύνδετο και άσχετο. Εάν για παράδειγμα, η Κυβέρνηση παραδώσει τελικά στον Γενικό Ελεγκτή τους φακέλους που αφορούν στις πολιτογραφήσεις, η Κυβέρνηση ως διά μαγείας θα πάψει να είναι διεφθαρμένη – όπως καταγγέλλει το Δημοκρατικό Κόμμα – και θα μετατραπεί σε Κυβέρνηση πρότυπο;


Υπενθυμίζουμε επίσης, ότι η Συμμαχία Πολιτών ήθελε και επιδίωξε πρόσβαση του ΓΕ στους φακέλους του Συνεργατισμού. Είναι το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ που τότε περιόρισαν τα επίπεδα πρόσβασης του Γενικού Ελεγκτή, στην έρευνα για τον Συνεργατισμό. Δεν δεχόμαστε λοιπόν μαθήματα από κόμματα τα οποία φρόντισαν για να εκλεγεί η υφιστάμενη Κυβέρνηση, ούτε απ’ αυτούς που έδωσαν δεκανίκια σε νομοσχέδια τα οποία σήμερα ξεσπιτώνουν κυπριακές οικογένειες και τις αφήνουν άστεγες, ούτε απ’ αυτούς που ξεγύμνωσαν τους φορολογούμενους δίνοντας υπερόπλα στις τράπεζες, όταν η Συμμαχία Πολιτών καταψήφιζε τα εν λόγω νομοσχέδια.


Καταλήγοντας, θεωρούμε απορίας άξιον γιατί ο Γενικός Ελεγκτής δεν προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ξεκαθαρίσουν οι συνταγματικές του αρμοδιότητες και να τερματιστεί η σφοδρή αντιπαράθεση της οποίας γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά.