Η Συμμαχία Πολιτών για κινδύνους ενόψει πενταμερούς

Εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο της συμμετοχής στην άτυπη πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης, κατά την οποία η Τουρκία θα επιχειρήσει ν’ αλλάξει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, με την ανοχή του ΟΗΕ, βρίσκεται η δική μας πλευρά. Απομένει μόνο ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο για ανατροπή των τουρκικών σχεδιασμών.

Ενώ η Τουρκία παραμένει αδιάλλακτη συνεχίζοντας τις προκλητικές και επιθετικές ενέργειες εναντίον κρατών – μελών, κάποιοι εταίροι μας εξυπηρετώντας τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, εξακολουθούν να ασκούν «πολιτική στρουθοκαμηλισμού», επιμένοντας ν’ αρνούνται την επιβολή ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Άγκυρας.


Το μόνο διπλωματικό εργαλείο που απομένει στη δική μας πλευρά για να οδηγηθούν κάποιες χώρες της ΕΕ σ’ αλλαγή στάσης καθώς και η Τουρκία σε πιο διαλλακτικές θέσεις για ν’ ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, είναι η άσκηση βέτο για την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας.


Αφού οι εταίροι μας επιμένουν τόσο στην εξυπηρέτηση των εθνικών τους συμφερόντων, αδιαφορώντας για τις επιθέσεις που δέχονται κράτη – μέλη απ’ την Τουρκία, όμοια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει ν’ αρνηθεί – για τα δικά μας εθνικά συμφέροντα – να δώσει θετική ψήφο της ΚΔ στη συμφωνία τελωνειακής ένωσης, ενόσω το Κυπριακό θα παραμένει άλυτο.


Καταλήγοντας, εκφράζουμε ξανά την απογοήτευσή μας για τη στάση που τηρεί ο ΓΓ ΟΗΕ, ο οποίος δεν έχει καλέσει επίσημα ακόμα την ΕΕ για συμμετοχή της στην άτυπη πενταμερή. Παράλληλα, ενώ αποτελεί τον θεματοφύλακα του Διεθνούς Δικαίου, εντούτοις ανέχεται να προσέλθει η Τουρκία στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων με δεδηλωμένες προθέσεις αλλαγής του πλαισίου λύσης. Στο αρνητικό αυτό σκηνικό προστίθενται και οι υπόγειες βρετανικές ενέργειες, οι οποίες διαχρονικά αποτελούν παγίδες για τη δική μας πλευρά.