Η Συμμαχία Πολιτών για κατάθεση ΠτΔ για πρόγραμμα πολιτογραφήσεων

Η Κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα στις αυστηρές προειδοποιήσεις της Νομικής Υπηρεσίας από το 2015, όπως αποκαλύφθηκε κατά την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε χθες η αποκάλυψη δύο γνωμοδοτήσεων της Νομικής Υπηρεσίας, μέσα απ’ τις οποίες ο τέως Γενικός Εισαγγελέας εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό για τα κενά που παρατηρούνται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων ενώ παράλληλα προειδοποιούσε και για την ανυπαρξία σχετικού νομικού πλαισίου.


Η Νομική Υπηρεσία απέστειλε την πρώτη επιστολή το 2015 ενώ η δεύτερη γνωμοδότηση απεστάλη το 2016, προς τον αρμόδιο Υπουργό. Μ’ έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο ΠτΔ δήλωσε άγνοια για τις εν λόγω γνωματεύσεις! Οι ευθύνες της Κυβέρνησης είναι ασήκωτες μετά και τη σχετική αποκάλυψη, αφού πλέον ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.


Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σ’ άλλο σημείο της κατάθεσης του, παραδέχθηκε ότι αντιλήφθηκε κάποια κενά και παραλείψεις, συμπληρώνοντας ότι όντως είχε διαπιστώσει ότι γινόταν κατάχρηση του προγράμματος από επιτήδειους, τους οποίους όμως απέφυγε να κατονομάσει.


Μόνο απ' τα πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο ότι προκύπτουν σαφείς πολιτικές ευθύνες στους Κυβερνώντες, οι οποίοι όμως δεν φαίνονται πρόθυμοι για να τις αναλάβουν. Η Κυβέρνηση επέδειξε ολιγωρία και αδιαφορία απέναντι στον κίνδυνο, επιτρέποντας έτσι με την ανοχή της, την κατάχρηση του προγράμματος πολιτογραφήσεων και εν τέλει την κατάργησή του.