Η Συμμαχία Πολιτών για Γενικό Ελεγκτή και Διαφάνεια

«Μαίνεται ο πόλεμος» Κυβέρνησης – Γενικού Ελεγκτή, με φόντο τις αποκαλύψεις του Al Jazeera για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων και τις αρμοδιότητες ελέγχου που έχει η Ελεγκτική Υπηρεσία επ’ αυτών. Μάλιστα η σύγκρουση κορυφώθηκε χθες, όταν η Κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της κατηγόρησε τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, με τον Γενικό Ελεγκτή ν’ απαντά ότι ήταν απλό μέλος κόμματος προ επταετίας, κάτι που δεν αποτελεί – όπως υποστήριξε – κώλυμα για ενδεχόμενη έρευνα της Υπηρεσίας του στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.

Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει ότι τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της πλήρους διαφάνειας και του καθολικού ελέγχου. Υποδεικνύουμε όμως παράλληλα, ότι δεν είναι δυνατό να παρατηρούνται έρευνες «δύο ταχυτήτων» της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.


Αυτό το αναφέρουμε, καθώς δεν είδαμε τον ίδιο ζήλο από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για συγκεκριμένες εκθέσεις / έρευνες της Υπηρεσίας, οι οποίες θα έπρεπε ήδη να έχουν δει το φως της δημοσιότητας, όμως παραμένουν όλως περιέργως στα ράφια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.


Ειδικότερα, διερωτόμαστε εδώ και αρκετούς μήνες πού εξαφανίστηκε η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις δαπάνες των Προεδρικών του 2018. Τήρησαν τότε όλοι οι υποψήφιοι Πρόεδροι, το όριο που ορίζει ο νόμος ή μήπως κάποιοι το ξεπέρασαν κατά πολλά εκατομμύρια;


Είναι πραγματικά άξιον απορίας γιατί εν η λόγω έκθεση παραμένει μέχρι και σήμερα στο σκοτάδι. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ποιοι πολιτικοί αρχηγοί ή πολιτικά πρόσωπα παραβιάζουν εις γνώσιν τους κατ’ επανάληψη τους νόμους του κράτους, στο βωμό των δικών τους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.