Η Συμμαχία Πολιτών για επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο

Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών ολοκλήρωσε τη σύντομη επίσκεψη του στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις «έκνομες ενέργειες της σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας».

Η Συμμαχία Πολιτών χαιρετίζει τόσο τις σχετικές δηλώσεις όσο και την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο.


Θεωρείται πολύ σημαντικό να επισκέπτονται την Κυπριακή Δημοκρατία αξιωματούχοι κρατών - πόσο μάλλον υπερδυνάμεων - την τρέχουσα περίοδο που η Τουρκία εντείνει τις προκλητικές ενέργειες και απειλές καθημερινά.


Τονίζουμε ότι οι όποιες επαφές θα πρέπει να γίνονται στο πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και ειλικρινών προσπαθειών, προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας, χωρίς να ζητούνται δυσανάλογα ανταλλάγματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ με το πέρας των επαφών του στην Κύπρο, όπου σύμφωνα με το Reuters οι ΗΠΑ άσκησαν πιέσεις για τερματισμό των διευκολύνσεων που κατά καιρούς η Κύπρος προσφέρει σε ρωσικά πλοία.


Ως Συμμαχία Πολιτών δεν επιθυμούμε την εμπλοκή της ΚΔ στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία ή την Κίνα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε παλιούς ισχυρούς φίλους εντός του Συμβουλίου Ασφάλειας.


Την ίδια ώρα, τονίζουμε ότι αναμένουμε την επίσημη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη Σύσκεψη του Συμβουλίου Αρχηγών, για να ξεκαθαριστούν οι στόχοι της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και ανάλογα θα τοποθετηθούμε εκ νέου.