Η Συμμαχία Πολιτών για επίσκεψη Μητσοτάκη και Κυπριακό

Αντίστροφα πλέον μετράει ο χρόνος για τη σύγκληση εκ μέρους του ΓΓ ΟΗΕ και ακολούθως τη διεξαγωγή της άτυπους πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Μία Διάσκεψη της οποίας ο δρόμος θα είναι γεμάτος παγίδες για τη δική μας πλευρά και απαιτούνται λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί.

O συντονισμός Λευκωσίας – Αθήνας θεωρείται απολύτως αναγκαίος και χρήσιμος για να μπορέσει η δική μας πλευρά ν’ αντιμετωπίσει στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, τόσο πιθανούς τουρκικούς ελιγμούς όσο και την εμμονή της Τουρκίας για λύση δύο κρατών ή Συνομοσπονδίας. Ο δρόμος της Διάσκεψης φαίνεται στρωμένος γεμάτος με παγίδες και μόνο με ορθούς διπλωματικούς χειρισμούς από τη δική μας πλευρά θα γίνει κατορθωτό να τις αποφύγουμε.


Παράλληλα, η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει έντονη ανησυχία για την εμπλοκή και τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που φαίνεται να λαμβάνει (και πάλι) η Βρετανία σ’ ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να προσέξει να μην παρασυρθεί η δική μας πλευρά σε διατυπώσεις με πολλαπλές ερμηνείες, οι οποίες θα εξυπηρετούν τους τουρκικούς στόχους. Έχουμε σκληρές εμπειρίες από τη δημιουργική ασάφεια, η οποία πάντοτε οδηγεί στην ερμηνεία υπέρ του ισχυρού.


Παράλληλα, ευχόμαστε ο ΓΓ ΟΗΕ να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, αφού είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν ούτε κοινές θέσεις ανάμεσα στις πλευρές ούτε και κοινός στόχος. Εμμένοντας στη θέση του για σύγκληση της Διάσκεψης, ο Αντόνιο Γκουτέρες ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην Τουρκία, για ν’ αλλάξει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.