Η Συμμαχία Πολιτών για επέτειο αντιφασιστικής νίκης

Η 9η Μαΐου εορτάζεται ετησίως ως Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως ημέρα κατά την οποία υψώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο το σύνθημα: Ποτέ πια πόλεμος-Ποτέ πια φασισμός!

Η Συμμαχία Πολιτών τιμά την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, ημέρα κατά την οποία η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε, θέτοντας έτσι τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Η συντριβή του ναζισμού και του φασισμού γέμισε με ελπίδα ολόκληρο τον πλανήτη ότι ο μεταπολεμικός κόσμος θα ήταν ένας κόσμος όπου θα κυριαρχούσε η ειρήνη, η δημοκρατία και η ελευθερία.


Δυστυχώς οι προσδοκίες δεν καρποφόρησαν αφού πολλοί άλλοι πόλεμοι ξέσπασαν έκτοτε, ενώ και η ίδια η δημοκρατία πλήττεται ανεπανόρθωτα μέχρι και σήμερα σε πολλές των περιπτώσεων.


Αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα ο φασισμός βρίσκει υμνητές της κατάπτυστης ιδεολογίας του. Αποτελεί όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες, ότι συγκαταλέγονται ακόμα ανάμεσα μας άνθρωποι που υμνούν τον Χίτλερ και των επαίσχυντων τακτικών του. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα δεν αποτελούν εξαίρεση και στον ίδιο μας τον τόπο, αφού το νεοναζιστικό κόμμα του ΕΛΑΜ – παράρτημα της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής κατά παραδοχήν του Προέδρου του – βρίσκεται στα έδρανα της κυπριακής βουλής.


Η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης διδάσκει ότι η δημοκρατία είναι μια κατάκτηση που συνεχώς πρέπει να διαφυλάττουμε. Οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.