Η Συμμαχία Πολιτών για επαφές Μπορέλ στην Κύπρο

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνδράμει ενεργά στο Κυπριακό, «για λύση η οποία θα πρέπει να βρίσκεται εντός του πλαισίου που έχει καθοριστεί από τα ΗΕ και να είναι σύμφωνη με τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, όπως και τις ιδρυτικές αξίες και το κοινοτικό κεκτημένο της ΕΕ», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο και είχε το πρωί συνάντηση με τον ΠτΔ.

Εκφράζουμε ικανοποίηση για τις σχετικές δηλώσεις αφού τασσόμαστε υπέρ της ενεργούς εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό. Αναμένουμε πλέον απ' την ΕΕ να περάσει απ' τα λόγια στις πράξεις και να καταστεί προς όλους σαφές ότι η λύση που θα προκύψει απ’ τις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι απλά να συνάδει μ’ αυτό.


Θα πρέπει επίσης να υπάρξει σταθερότητα από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας, στις θέσεις που εξέφρασε ως προς την τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο. Αναμένουμε να εφαρμόσει στην πράξη τη θέση ότι για να πάρει θετική ατζέντα η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να εγκαταλείψει τις προκλητικές θέσεις, που επιμένουν καθημερινά να διαλαλούν οι εκπρόσωποι της.


Μόνο εάν η Άγκυρα εγκαταλείψει τις επεκτατικές και διχοτομικές της θέσεις στο Κυπριακό, ο ΠτΔ να συναινέσει σε θετική ατζέντα για την Τουρκία. Αν δεν γίνει αυτό και τελικά ο Πρόεδρος συμφωνήσει σε θετική ατζέντα, στην ουσία θα επιβραβεύει την Τουρκία για την επιθετικότητα και την προκλητικότητα που επιδεικνύει.