Η Συμμαχία Πολιτών για εμπλοκή και ρόλο ΕΕ στο Κυπριακό

Έντονη κινητικότητα από πλευράς ΕΕ σ’ ότι αφορά στις εξελίξεις επί του Κυπριακού, αναμένεται εντός της εβδομάδας αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές τόσο με την Γερμανίδα Καγκελάριο όσο και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μ’ αφορμή τις σχετικές επαφές του ΠτΔ και γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η Τουρκία δεν αποδέχεται την ενεργό εμπλοκή της ΕΕ σ’ ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις επί του Κυπριακού, θέλουμε τουλάχιστον να ελπίζουμε ότι θα καταστεί σαφές ότι πιθανή λύση που θα προκύψει, θα πρέπει να υιοθετεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και όχι απλά να συνάδει μ’ αυτό.


Η Ευρώπη πρέπει να τολμήσει επιτέλους να στείλει πειστικά το μήνυμα στην Άγκυρα, ότι αν επιμένει στις ακραίες και διχοτομικές θέσεις θα έχει σοβαρές επιπτώσεις. Οφείλει η Ευρώπη να σταθεί στο πλευρό της ΚΔ, ενός τουρκοκρατούμενου κράτους – μέλους που αντιμετωπίζει καθημερινά την εντεινόμενη τουρκική απειλή και επιθετικότητα.


Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά η ΕΕ θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα στείλει ηχηρό και αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι οι παράλογες απαιτήσεις του Ερντογάν δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.