Η Συμμαχία Πολιτών για έκθεση Γκουτέρες

Αναλλοίωτη φαίνεται να αφήνει την έκθεση του ο ΓΓ ΟΗΕ ως προς την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο.

Η Συμμαχία Πολιτών από την πρώτη στιγμή που η έκθεση είδε το φως της δημοσιότητας κάκισε την απαράδεκτη αποφυγή Γκουτέρες να κατονομάσει την Τουρκία ως υπαίτιο για την αλλαγή του στάτους κβο στην Αμμόχωστο. Σημειώνει μεν την αλλαγή αλλά αποφεύγει δε να προχωρήσει σε κατανομή ευθυνών. Την ίδια τακτική ακολουθεί και στο ζήτημα των προκλήσεων και εντάσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου και πάλι δεν κατονομάζεται υπαίτιος γι’ αυτές τις προκλήσεις. Ο κ. Γκουτέρες ο οποίος εκπροσωπεί τον ΟΗΕ, δεν βλέπει παραβίαση της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας! Ακόμα χειρότερα, ο ΓΓ του ΟΗΕ υποβιβάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ στην ΑΟΖ και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων σε δικοινοτικό ζήτημα.


Εξίσου απαράδεκτη θεωρούμε την αναφορά Γκουτέρες σ’ «ε/κ αρχή» αντί στην Κυπριακή Δημοκρατία, εξισώνοντας έτσι το παράνομο καθεστώς με το νόμιμο κράτος. Αυτή ακριβώς η απαράδεκτη προσέγγιση, ουσιαστικά αποσκοπεί στο να ικανοποιήσει τη νέα τουρκική απαίτηση για «κυριαρχική ισότητα».


Αν όντως διατηρείται η έκθεση ως έχει, τότε αυτό αποτελεί ακόμα μία απτή απόδειξη της αλλαγής της στάσης του ΟΗΕ μ’ επικίνδυνες προεκτάσεις. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι παρατηρείται αλλαγή στάσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόσο ως προς το καθεστώς του ψευδοκράτους αλλά και ως προς τη λύση η οποία θα τεθεί στο τραπέζι της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης.


Υπενθυμίζουμε την επιμονή του ΓΓ ΟΗΕ για σύγκληση άτυπης πενταμερούς διάσκεψης, ενώ γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η τουρκική πλευρά θα επιμείνει στη θέση της για λύση δύο κρατών. Πρόκειται για ακόμα ένα εύλογο ερώτημα, εάν ο ΟΗΕ επιχειρεί να «στρώσει το χαλί» στην κατοχική Τουρκία για να αλλάξει το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.