Η Συμμαχία Πολιτών για δήλωση Προέδρου Συμβουλίου Ασφαλείας

Την αναίρεση της τουρκικής απόφασης για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε σε αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Η σχετική δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βασίλι Νεμπένζια, είναι θετική, αφού ζητά από την Τουρκία ν’ αποκαταστήσει το προηγούμενο καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ενώ παράλληλα υπενθυμίζει σχετικά ψηφίσματά του του ΣΑ.


Η εν λόγω δήλωση ήταν ζητούμενο από την Κυβέρνηση της ΚΔ και πλέον είναι κεκτημένο. Ωστόσο, την ίδια ώρα τονίζουμε ότι η απουσία αναφοράς σ’ ενδεχόμενες μελλοντικές κυρώσεις, εάν η Τουρκία συνεχίσει να μην σέβεται τα ψηφίσματα του ΣΑ, θα δώσει φτερά στα πόδια του Ερντογάν, για να συνεχίσει την επεκτατική του πολιτική. Ακόμα μία φορά ο ΟΗΕ λειτουργεί με τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών και αποδεικνύει ότι δεν διαδραματίζει τον ρόλο που ανέλαβε.


Προβλέπουμε ότι η Άγκυρα θα γίνει ακόμα πιο επιθετική τις επόμενες μέρες, μετά την ατολμία που επέδειξε χθες βράδυ το ΣΑ, καθώς και λίγες μέρες προηγουμένως η ΕΕ. Όσο οι μεγάλες δυνάμεις και διεθνείς οργανισμοί αρνούνται να εγκαταλείψουν την πολιτική κατευνασμού, τόσο η Τουρκία θα γίνεται ακόμα πιο ανεξέλεγκτη. Μόνο οι κυρώσεις που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος στην Άγκυρα, είναι ικανές να θέσουν φρένο στην πολιτική του Ερντογάν.