Η Συμμαχία Πολιτών για δήλωση εκπροσώπου ΓΓ ΟΗΕ

Η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις, προωθώντας μία διαρκή διευθέτηση του μακροχρόνιου κυπριακού προβλήματος, προς όφελος όλων των Κυπρίων και για μεγαλύτερη ειρήνη στην περιοχή, είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, ο καλύτερος τρόπος επίλυσης διαφορών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, σχολιάζοντας την ανάδειξη του Τατάρ ως κατοχικού ηγέτη του ψευδοκράτους. Ο κος. Ντουζαρίκ απάντησε αρνητικά σ’ ερώτηση εάν ο Γενικός Γραμματέας έχει θέσει χρονικό πλαίσιο για να φέρει τα δύο μέρη μαζί ενώ είπε ότι «ο ΓΓ ΟΗΕ παραμένει δεσμευμένος να υποστηρίξει και τις δύο πλευρές στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας και υπογραμμίζει τη σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Μέσα απ' τις σχετικές δηλώσεις φαίνεται να προκύπτει σαφής διαφοροποίηση, απ' την προηγούμενη δήλωση στην οποία προέβη ο ίδιος ο ΓΓ ΟΗΕ, αφού πλέον:


1. Όχι μόνο δεν θέτει κανένα χρονικό πλαίσιο για εξαγγελία της πρωτοβουλίας για την οποία προηγούμενα είχε μιλήσει, αλλά παραπέμπει στο «κατάλληλο στάδιο» για πρόσκληση σ’ άτυπη πενταμερή.

2. Αντί δικής του πρωτοβουλίας προσανατολίζεται στο να «υποστηρίξει και τις δυο πλευρές στην αναζωογόνηση της πολιτικής διαδικασίας».

3. Παραπέμπει σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.


Φαίνεται ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, γνωρίζοντας τις θέσεις της Άγκυρας αλλά και του κ. Τατάρ ανησυχεί ότι ακόμα και μια άτυπη πενταμερής για διαδικαστικά ζητήματα πιθανότατα θα οδηγηθεί σε ναυάγιο. Είναι εμφανές ότι το επόμενο διάστημα θα αναπτυχθεί μια διερευνητική διπλωματία από τη Γενική Γραμματεία των ΗΕ για να διαπιστωθούν οι προθέσεις όλων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αξιοποιήσει αυτή τη διαδικασία για να εκθέσει την τουρκική αδιαλλαξία τόσο ενώπιον του ΓΓ όσο και ενώπιον της ΕΕ.

37 views0 comments