Η Συμμαχία Πολιτών για δηλώσεις Τσαβούσογλου και ΚυπριακόΔήλωση του υποψηφίου Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ, στη Λεμεσό, Γιώργου Ευσταθίου.

Όσο πλησιάζει η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο ΓΓ ΟΗΕ, τόσο πιο ξεκάθαρη γίνεται η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία. Η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς για «λύση δύο κρατών», καθώς και η επιμονή του ΓΓ ΟΗΕ για σύγκληση της άτυπης πενταμερούς, μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ταφόπλακα του Κυπριακού.

O Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη χθεσινή παράνομη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν συζητά όποιοδήποτε άλλο πλαίσιο λύσης, πλην της «λύσης δύο κρατών», προσθέτοντας ότι η πρόταση για συνάντηση «5 + 1» για την Κύπρο ήταν τουρκική ιδέα.


Ο Τσαβούσογλου προδικάζει το περιεχόμενο αλλά και το πνεύμα της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης. Η πενταμερής ήταν πρόταση της Άγκυρας την οποία ο ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αβασάνιστα υιοθέτησε. Όπως και η δική μας πλευρά την αποδέχτηκε «αμαχητί», αφού δεν προέβη σε καμία διπλωματική ενέργεια απ' την ώρα που ανακοινώθηκε η πρόθεση Γκουτέρες για σύγκληση άτυπης πενταμερούς. Υπενθυμίζουμε ότι σ’ εκείνο το χρονικό σημείο, η Συμμαχία Πολιτών τόνιζε ότι ο ΠτΔ πρέπει ν’ αξιοποιήσει το κενό, ούτως ώστε να πεισθεί ο ΓΓ ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης Διάσκεψης, αφού γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχουν κοινές θέσεις και προθέσεις, ούτε κοινός στόχος ανάμεσα στις πλευρές.


Γι’ αυτό και γεννώνται εύλογα ερωτήματα για την επιμονή του Αντόνιο Γκουτέρες για σύγκληση της άτυπης Διάσκεψης, αφού με την ανοχή την οποία επιδεικνύει, διευκολύνει την Άγκυρα στην υλοποίηση της επεκτατικής στρατηγικής της. Η άτυπη πενταμερής Διάσκεψη θα ενισχύσει το αφήγημα της Τουρκίας και ταυτόχρονα θα «νομιμοποιήσει» την Άγκυρα να θέσει στο τραπέζι τη «λύση δυο κρατών».


Απ' τη Διάσκεψη θα έχουμε βαρύ κόστος για την εθνική μας υπόθεση. Όσοι πιστεύουν ότι απ’ την άτυπη πενταμερή θ’ αποκαλυφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και έτσι θα της επιρριφθούν ευθύνες, δεν έχουν αντιληφθεί τον κυνισμό της διεθνούς κοινότητας και απλά τρέφουν αυταπάτες.