Η Συμμαχία Πολιτών για διαμαρτυρία πατατοπαραγωγών


Δήλωση του Προέδρου του Επαρχιακού Συμβουλίου Συμμαχίας Πολιτών στην ελεύθερη Αμμόχωστο και υποψηφίου βουλευτή στην επαρχία Αμμοχώστου, Νίκου Χριστοφή.

Το Κίνημά μας εκφράζει συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των πατατοπαραγωγών της ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας, οι οποίοι σήμερα κατήλθαν σε διαμαρτυρία, αποκόπτοντας την κυκλοφορία οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Ριζοελιάς-Αγίας Νάπας, παρά την έξοδο της κοινότητας Ξυλοφάγου. Οι γεωργοί μοίρασαν συμβολικά σακιά με πατάτες και γαρύφαλλα σε διερχόμενους οδηγούς.

Ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τους πατατοπαραγωγούς της ελεύθερης Αμμοχώστου και Λάρνακας, οι οποίοι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Εδώ και 14 μήνες οι πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης Αμμοχώστου και της Λάρνακας, όπως βέβαια συμβαίνει και σε πολλές περιπτώσεις των υπολοίπων γεωργών, έχουν μηδαμινά εισοδήματα ενώ βλέπουν παράλληλα μεγάλες ποσότητες των προϊόντων τους να μένουν αδιάθετες.


Αν για κάποιους άλλους κλάδους οι επιπτώσεις της πανδημίας θα έρθουν σε κατοπινό στάδιο, οι πατατοπαραγωγοί ζουν στο πετσί τους την οικονομική καταστροφή εδώ και 14 μήνες. Εκτός των τεράστιων ποσοτήτων αδιάθετων προϊόντων, πρέπει να προστεθεί και η κατρακύλα που σημείωσε η τιμή της πατάτας, που έφτασε σε σημείο που δεν καλύπτει ούτε καν τα βασικά κόστη για την πατατο - παραγωγή.


Η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται οι πατατοπαραγωγοί σήμερα, επιβάλλουν την άμεση παρέμβαση του κράτους. Και δεν εννοούμε απλά την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των εν λόγω γεωργών, αλλά και τις διορθωτικές εκείνες κινήσεις ούτως ώστε να βγουν οι πατατοπαραγωγοί απ’ το αδιέξοδο.